Hoţul prins e negustor cinstit! Cine a încercat să fure bijuteriile regale şi de ce acesta a fost răsplătit jpeg

Hoţul prins e negustor cinstit! Cine a încercat să fure bijuteriile regale şi de ce acesta a fost răsplătit

S-ar crede că oricine ar avea îndrăzneala de a încerca să fure bijuteriile Coroanei  Marii Britanii ar fii aspru pedepsit, mai ales în perioada anilor 1600. Se pare că nu a fost aşa, ba chiar dimpotrivă: hoţul care a încercat să fugă cu bijuteriile din Turnul Londrei a fost răsplătit generos.

Pe 9 mai 1671, Thomas Blood, cunoscut sub pseudonimul de Căpitanul Blood, a dus la bun sfârşit planul complex de a fura bijuteriile Coroanei. Pe atunci, acestea erau relativ noi deoarece în urmă cu 20 de ani, Oliver Cromwell a decis să le vândă pe cele vechi, considerând că ele reprezintă „o regulă detestabilă pentru regi” şi că este o insultă la adresa poporului. După moartea lui Cromwell, regele Carol al II-lea al Angliei a cheltuit mai bine de 30.000 de lire pentru achiziţionarea unora noi.

Se pare că Thomas Blood a considerat că acţiunea regelui a fost una de prost gust şi a decis să îi dea o lecţie. Pentru început, s-a împrietenit cu cel în a cărui grijă erau lăsate bijuteriile, Thomas Edwards.  Acesta nu era plătit pentru munca sa, dar era lăsat să păstreze banii pe care oamenii îi dădeau când veneau să vadă frumoasa comoară regală.  Îmbrăcat ca un preot şi însoţit de o femeie, Blood a intrat în Turn, pretinzând că vrea să viziteze bijiteriile.

Pe parcursul turului, cei doi au devenit prieteni, iar în câteva săptămâni Edwards a acceptat să îşi mărite fata cu un nepot de-al lui Blood. La petrecerea de logodnă, presupusul ginere a spus că îşi doreşte să vadă mai de aproape bijuteriile.  Odată intrat în cameră, aşa-zisul ginere l-a înjunghiat pe Edwards.  Până au reuşit să ascundă bijuteriile, fiul paznicului şi-a dat seama ce se întâmpla  şi a chemat gardienii Turnului Londrei.

În mod ciudat, Blood nu a fost pedepsit pentru fapta sa. Ba mai mult, regele a fost încântat de încercarea Căpitanului şi l-a răsplătit cu un loc la Curtea Regală şi i-a oferit câteva proprietăţi  în Irlanda. Nici până astăzi nu se ştie ce l-a determinat pe rege să fie aşa generos, dar se presupune că el a crezut că Blood poate deveni un  spion bun.  Cu toate acestea, reputaţia lui Blood a fost afectată. Când a murit, în 1680, oamenii au crezut că şi-a înscenat moartea pentru a nu plăti taxele pe care le avea.  Pentru a se asigura, oamenii au exhumat corpul.