Autor 635 vizualizări


Câștigă cu Historia și Editura Literao carte de eveniment:Biblioteca lui Hitler , în cadrul concursului "O ZI DIN ISTORIE!"

Răspunde corect la întrebarea “Când a ajuns Hitler Fuhrer, comandant suprem, al Germaniei?”, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi eşti înscris automat în tragerea la sorţi.

Trimite răspunsul pe adresa de e-mail [email protected]împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, cinci la număr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro în data de 22 August.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt câştigător. Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita răspunsul pe email la intrebarea pusă de noi.
 
 
Biblioteca personală a lui Hitler însuma circa 16 000 de volume, dar, la încheierea războiului, majoritatea au intrat în posesia trupelor americane. Reputatul cercetător american Timothy W. Ryback a redescoperit însă, la Biblioteca Congresului din Washington D.C. şi în alte centre de documentare din Europa şi Statele Unite,   aproximativ 1200 de lucrări care au făcut parte din colecţia dictatorului. Multe dintre ele au o importantă deosebită întrucât conţin adnotările şi sublinierile atente ale lui Hitler, trădând uneori o lectură de-a dreptul obsesivă. De la Don Quijote, Robinson Crusoe, Peer Gynt sau romanele de aventuri ale lui Karl May şi piesele lui Shakespeare (pe care îl considera superior lui Goethe sau Shiller) la lucrări antisemite precum Evreul internaţional a lui Henry Ford, de la Nietzsche şi Schopenhauer la tratate obscure de politologie şi ocultism,   analiza cărţilor citite de Hitler oferă o nouă pespectivă asupra transformării acestuia dintr-un tânăr soldat voluntar în dictatorul care a declarat război civilizaţiei. Demersul autorului ― original şi bine documentat  deopotrivă ― în universul (pseudo) intelectual al dictatorului urmăreşte influenţele formatoare pe care le-au avut lecturile (numeroase, dar selective şi nesistematice) asupra evoluţiei personale a lui Hitler, a discursurilor, scrierilor, acţiunilor şi îndeosebi a ideologiei sale. Un exemplu revelant este felul în care lectura unei  biografii a lui Frederic cel Mare a alimentat fanatismul distructiv al dictatorului în cel de-Al Doilea Război Mondial când a decis să continue lupta, în ciuda oricăror sorţi de izbândă.
O lectură obligatorie pentru toţi cei care se mai îndoiesc de puterea cuvântului scris de a împinge imaginaţia omenească spre bine sau spre rău.