Germania nazistă: «Acolo unde se ard cărți se vor arde, până la urmă, și oameni» jpeg

Germania nazistă: «Acolo unde se ard cărți se vor arde, până la urmă, și oameni»

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Andreea Lupşor

„Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen” – „Acolo unde se ard cărți se vor arde, până la urmă, și oameni”. Sunt cuvintele autorului german de secol XIX Heinrich Heine, din piesa Almansordin 1821-1822. Heine n-avea de unde să știe că, un veac mai târziu, în mai 1933, cărțile sale – considerate ca fiind „anti-germane” – vor ajunge să fie arse pe rug într-o piață din Berlin și că, la câțiva ani după aceea, în lagărele de concentrare germane milioane de oameni vor fi gazați și incinerați tot în numele spiritului german și al purității de sânge.

Se întâmpla, așadar, în primăvara anului 1933, la doar câteva luni după venirea la putere a lui Adolf Hitler. Atunci, noul regim nazist – prin intermediul Asociației Studenților Germani – lansează o campanie națională de acțiuni „împotriva spiritului anti-german”, al cărei punct culminant avea să fie purificarea ritualică prin arderea unor cărți pe rug. Ținta principală a campaniei erau autorii evrei, însă au fost arse și cărți de autori liberali, socialiști, comuniști etc., precum și opere ale unor mari scriitori, inclusiv de origine germană.

În Opernplatz au fost arse în seara de 10 mai circa 25.000 de cărți. Astfel de manifestații au avut loc și în alte orașe germane, cu precădere în marile centre universitare.

Foto:Arderea cărților în Opernplatz, Berlin. 10 mai 1933. Keystone/Getty Images

1 292 jpg jpeg
2 156 jpg jpeg

Foto: Un grup de ofițeri naziști și studenți adună cărți ce urmează a fi arse. Keystone/Getty Images

3 113 jpg jpeg

„NU decadenței și corupției morale! DA decenței și moralității familiei și statului!” [din discursul ținut de Goebbels în fața mulțimii adunate în Opernplatz]

Dintre autorii germani (evrei sau nu) ale căror cărți au fost considerate periculoase și anti-naționale îi putem numi pe Thomas și Heinrich Mann, Bertolt Brecht, Otto Dix, Sigmund Freud, Albert Einstein, Heinrich Heine, Erich Maria Remarque, Joseph Roth, Stefan Zweig, Ernst Bloch etc. De asemenea, au fost arse cărți ale unor faimoși autori străini:Victor Hugo, EmiléZola, Ernest Hemingway, Jack London, Joseph Conrad, Aldous Huxley, Dostoievski și Tolstoi, James Joyce ș.a.

Foto: Cărțile considerate „anti-germane” sunt confiscate și încărcate într-un camion pentru a fi ulterior arse în Opernplatz. Keystone/Getty Images

5 101 jpg jpeg

Foto: Soldați germani și civili execută salutul nazist în timpul ceremoniei de ardere a cărților. Keystone/Getty Images

6 68 jpg jpeg

Arderea cărților avea să fie primul – dar și cel mai clar – semn că viața intelectuală și culturală germană, cândva cea mai animată din întreaga Europă, avea să cadă victimă regimului dictatorial. Astfel, începând cu anul 1933, sute și mii de scriitori, oameni de cultură și savanți vor părăsi Germania fie din cauza persecuțiilor (pierderea posturilor, în cazul celor de origine evreiască), fie în semn de protest față de asuprirea gândirii libere.

Foto:Placa comemorativ din Babelplatz (fostă Opernplatz), Berlin

Bebelplatz mit Mahnmal Bucherverbrennung Aug 2009 jpg jpeg