Fotografii inedite făcute în Bucureştiul anilor 1940  Cum arăta Capitala prin ochii naziştilor jpeg

Fotografii inedite făcute în Bucureştiul anilor 1940. Cum arăta Capitala prin ochii naziştilor

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Ionuţ Cristian Ungureanu

O serie de fotografii făcute de soldaţii nemţi în al doilea Război Mondial de la începutul anilor 1940 aduc o nouă viziune a Capitalei ţării şi alcătuiesc deliciul fanilor fotografiilor de epocă.

Al doilea Război Mondial a fost una din ororile de care omenirea a putut să dea dovadă la mai puţin de 40 de ani după ce trecuse printr-o experienţă similară. Numărul daunelor omeneşti au fost de ordinul milioanelor, unice în istoria lumii.

Astăzi, părerile sunt încă împărţite, încă se discută în contradictoriu despre felul în care s-au petrecut faptele, despre deciziile luate de o parte şi de alta a taberelor.

Vezi aici fotografiile făcute de soldaţii nemţi!

image
image
image

Fotografii făcute de soldaţi nazişti - 1940 / sursă: muzeuldefotografie.ro 

Românii încă se contrazic în polemici interminabile, iar mărturiile supraviţuitorilor rămân de două tipuri în ceea ce priveşte felul în care soldaţii se comportau cu civilii şi cu prizonierii deopotrivă.

Dacă o parte din mărturiile bucureştenilor din acea vreme aduc aminte de comportamente civilizate, educate, respectuoase ale soldaţilor nemţi aflaţi aici, altele susţin că noaptea era bântuită de excesele de putere ale acestora.

În cazul ruşilor, sunt mărturii care vorbesc despre violuri, beţii şi de ceasuri furate. Atele susţin că aceştia erau darnici cu românii şi capabili să le dea şi ultimul biscuit din buzunar copiilor ce roiau pe lângă ei.