Fotografia în timpul Războiului Civil american jpeg

Fotografia în timpul Războiului Civil american

📁 Istorie Modernă Universală
Autor: Andreea Lupşor

Astăzi, toată lumea cunoaște fotografiile făcute în timpul Războiului Civil American;sunt fotografii alb-negru cu generali unioniști cu barbă, colonei confederați cu mustață, imagini cu soldații morți pe câmpul de luptă sau cu prizonierii de război.

Ce impact au avut însă aceste imagini acum 150 de ani, în timpul războiului? Ce rol a jucat noua artă a fotografiei în Războiul Civil și ce ne pot spune aceste fotografii despre soldați și familiile lor?

Istoricii spun că fotografia a schimbat natura războiului în mai multe feluri. În primul rând, a permis familiilor să păstreze imagini cu bărbații – tați, soți sau copii – plecați la război. De asemenea, fotografia a contribuit enorm la promovarea imaginilor liderilor politici precum Lincoln. Acesta chiar a făcut o glumă la un moment dat în acest sens, spunând că nu ar fi fost reales fără portretul făcut de fotograful Matthew Brady.

GKPAF00Z jpg jpeg

Imagini tulburătare cu ororoile de pe front au fost prezentate pentru prima oară publicului în cadrul unor expoziții organizate la New York și la Washigton, iar apoi au fost reproduse în ziarele și revistele vremii. În ziarul New York Timesdin 20 octombrie 1862, într-un articol referitor la o expoziție a lui Brady organizată la doar o lună după bătălia de la Antietam se spunea că „Dl. Brady a făcut ceva pentru a ne aduce acasă realitatea teribilă a războiului. Chiar dacă nu ne-a adus cadavrele pentru a ni le pună în fața casei sau pe străzi, el a făcut ceva foarte asemănător.”

Fotografia apăruse cu circa două decenii înaintea Războiului Civil, însă dezvoltarea unor noi tehnici și comercializarea sa intensă a dus la înflorirea acestei arte chiar înainte de izbucnirea conflictului. Apariția tehnicilor noi a permis producere în masă a fotografiilor de mici dimensiuni, și foarte multe familii au început să-și facă asemenea portrete. În timpul războiului, aceste fotografii cu soții sau copiii plecați la război reprezentau cea mai intimă legătură cu cei plecați.

Aceste imagini erau realizate de fotografii apăruți în toate orașele țării, inclusiv în cele mici, precum și de fotografii care călătoreau de-a lungul țării. Dacă până în 1861, mai bine de 5000 asemenea fotografii fuseseră realizate, în timpul războiului au fost făcute peste 1 milion de fotografii.

civilwarprisonerofwar jpg jpeg
brady civil war dead in ditch jpg jpeg
brady photo jpg jpeg

Și ofițerii își făceau portrete și deseori le împărțeau soldaților pentru a le ridica moralul. Au apărut și fotografiile cunoscute drept carte de visite, portrete ale generalilor, oamenilor politici sau vedetelor (actori spre exemplu), care erau produse în număr foarte mare și oferite soldaților.

În ultimii ani, unii dintre fotografii din timpul Războiului, inclusiv Brady, au fost criticați pentru că se pare că își regizau fotografiile, mutând cadavrele soldaților pentru a crea imagini mai tulburătoare. Specialiștii consideră însă că aceasta nu ar fi fost o practică obișnuită.

Fotografii au adus contribuții importante și pe plan militar, aceștia fiind angajați pentru a aduna informații privind pozițiile inamicului și punctele strategice – drumuri, căi ferate, poduri – din apropiere.

Pentru prima oară, tot în timpul Războiului Civil, apar și fotografiile ce surprind momente din viața cotidiană:oameni jucând cărți, cântând la diverse instrumente etc. De asemenea, potrivit lui Deborah Willis, profesoară la Universitatea din New York, tot acum apar și primele imagini ale soldaților negri și ale sclavilor.

Sursa:http://news.discovery.com