FOTO Marilyn Monroe în Coreea, 1954: „Vai, n am văzut atât de mulţi bărbaţi în viaţa mea!” jpeg

FOTO Marilyn Monroe în Coreea, 1954: „Vai, n-am văzut atât de mulţi bărbaţi în viaţa mea!”

Daegu, Coreea. Februarie 1954. Îndrăgita vedetă hollywoodiană Marilyn Monroe ajunge în Coreea, unde este aşteptată de sute de soldaţi – fani nerăbdatori să o vadă, să o audă cântând, să o fotografieze. Marilyn le zâmbeşte tuturor, e jovială şi fermecătoare.

În februarie 1954, Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio se aflau în luna de miere în Tokyo, Japonia. Artista a primit atunci o invitaţie de la Generalul John E. Hull, comandantul trupelor din Orientul Îndepărtat, pentru a da o reprezentaţie pentru trupele americane staţionate în statul sfâşiat de război. Marilyn şi Joe au discutat ca în familie despre posibilitatea unui turneu în Coreea:el şi-a exprimat îngrijorarea pentru siguranţa ei – armistiţiul fusese abia semnat, în iulie 1953, spectacolul avea să aibă loc foarte aproape de linia frontului –, ea a zis “măcar atât să pot face” şi a acceptat invitaţia.

Fabulosul turneu a constat în zece spectacole, comprimate în patru zile. Vremea nu a fost de partea ei, căci temperatura era sub zero grade. Dar în vreme ce audienţa masculină se ghemuia sub pături, Marilyn înfrunta cu stoicism condiţiile meteo, într-o rochiţă scurtă, strâmtă, cu paiete. A fascinat publicul imediat. A cântat, a dansat şi a glumit. Un membru al Corpului de Ingineri al Armatei americane spunea despre Marilyn că “dintre toţi artiştii care au venit la noi în Coreea – şi au fost o jumătate de duzină sau cam aşa ceva – ea a fost cea mai bună. Era un frig aspru, dar ea nu se grăbea să plece. Marilyn a fost un artist grozav. A făcut mii de soldaţi să simtă că ei îi păsa cu adevărat.”

Marilyn a fost acompaniată de o trupă formată din unsprezece militari, numită Anything Goes (“Orice merge”). Pianistul, Albert Guastafeste, a declarat, uimit de modestia vedetei:“Cineva ar trebui să meargă la ea şi să îi spună că ea este Marilyn Monroe. Pare să nu realizeze asta. Când faci o gafă, îţi spune că îi pare rău. Când ea face o gafă, îmi cere mie scuze!” 

Deşi bravura artistei de a ieşi iarna în rochii decoltate a fost răsplătită cu o pneumonie uşoară, la întoarcerea acasă, ea s-a confesat prietenei sale, Amy Greene că turneul din Coreea a fost unul dintre punctele culminante ale întregii sale cariere.

1 305 jpg jpeg
2 171 jpg jpeg
3 123 jpg jpeg
4 376 jpg jpeg
5 110 jpg jpeg
6 78 jpg jpeg
7 81 jpg jpeg
8 79 jpg jpeg
9 61 jpg jpeg
10 49 jpg jpeg