Femeile din Arabia Saudită, captive sub tutela bărbaţilor jpeg

Femeile din Arabia Saudită, captive sub tutela bărbaţilor

În Arabia Saudită, sistemul patriarhal al tutelei rămâne cel mai semnificativ impediment în calea obţinereii de drepturi pentru femei, în ciuda câtorva reforme limitate din ultima vreme, scrie Human Rights Watch.

Femeile încă sunt obligate să obţină permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a călători în străinătate, a se căsători, a ieşi din închisoare. Ba mai mult, au nevoie de aprobabrea tutorelui chiar şi pentru a lucra sau beneficia de tratament medical. Restricţiile acestea durează toată viaţa, întrucât în legislaţia saudită femeile se află într-o stare permanentă de minorat.

Raportul celor de la Human Rights Watch analizează în detaliu multitudinea de bariere formale şi informale cu care se confruntă femeile saudite când doresc să ia decizii şi să acţioneze în absenţa sau fără consimţământul unui bărbat din familie. Fiecare trebuie să se conformeze unor graniţe pe care taţii sau soţii le trasează pentru ele, iar în unele cazuri necesitatea obţinerii unei permisiuni le dă bărbaţilor ocazia să îşi şantajeze rudele de sex feminin pentru a dobândi sume importante de bani.

Acest patriarhat instituţionalizat nu numai că reprezintă o violare a drepturilor omului, ci şi un imediment în calea planurilor guvernului de a îmbunătăţi perspectivele economice, din moment ce blochează accesul pe piata muncii a jumătate din populaţie, ignorând solicitarea de eliberare din lanţurile tutelei.

Fiecare femeie trebuie să aibă un tutore masculin, în mod normal un tată sau soţ, dar uneori şi un frate sau fiu, care are puterea de a lua decizii, unele cu impact major, în locul său. Mamele descriu cât de umilitoare este experienţa ca fiii lor pe care i-au crescut să le impună restricţii. Mai mult, şi ceilalţi bărbaţi din familie au autoritate asupra lor, dar mai scăzută.

Activiştii pentru drepturile femeii din Arabia Saudită au cerut în mod repetat abolirea tutelei. În 2009, şi apoi în 2013, guvernul a acceptat după bilanţul periodic de la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. De când a făcut promisiunea, Arabia a adoptat mai multe măsuri pentru a slăbi sistemul tutelei. De pildă, nu mai este nevoie de permisiunea bărbatului pentru a lucra, iar abuzul domestic a fost criminalizat. În 2013, regele Abdullah a numit 30 de femei în Consiliul Shura, cel mai important din jurul său. În 2015 femeile au votat şi au şi candidat la alegerile municipale pentru prima oară.

Cu toate acestea, tutela masculină a rămas în bună masură regula, în practică blocând şi chiar anulând tentativa de reformă. Femeile nu au voie să solicite pasaport fără aprobarea tutorelui şi au nevoie de permisiune pentru a părăsi ţara. Întâmpină totodată mari dificultăţi când încearcă să încheie contracte, cum ar fi simpla închiriere a unui apartament. Deşi guvernul a legiferat că femeile pot lucra fără permisiune, angajatorii care o solicită nu sunt penalizaţi. Nu pot nici să studieze în afară cu o bursă guvernamentală dacă nu au aprobarea tutorelui, iar o rudă ar trebui să o însoţească (deşi masura aceasta nu e mereu aplicată). Şi în ciuda campaniilor pentru normalitate Women2drive, nici dreptul de a conduce nu este garantat, asta nu din cauza legii, ci a convingerilor religioase.

În plus, femeile se confruntă cu obstacole majore atunci când încească să solicite ajutor sau să scape de abuzurile tutorilor violenti. Soţul păstrează controlul prin tutela chiar şi în timpul procedurilor de divorţ. În cadrul sistemului judiciar discriminarea este puternic înrădăcinată, întrucât tribunalele tind să admită revendicările legale în baza tutelei, care întăresc şi mai mult autoritatea tutorilor. Dependenţa are urmări extrem de nefaste dacă femeia ajunge într-un adăpost pentru protecţie în faţa abuzului, unde este de regulă sfătuită să se împace cu soţul care îşi păstrează calitatea de tutore chiar dacă este violent. Acesta o poate obliga să se întoarcă, semnând un fel de declaraţie pe propria răspundere că nu va repeta abuzul, fără prea multă valoare. Dacă femeia ajunge la închisoare, autorităţile o pot ţine acolo până când vine tutorele legal să o ia, chiar şi când el este cel care a aranjat încarcerarea. Dacă tutorele îi refuză eliberarea, pe motiv că l-a dezonorat sau altceva, autorităţile o pot transfera la un azil sau îi pot aranja o căsătorie, pentru a primi alt tutore.

Femeia este astfel prinsă în capcana unui abuz constant. Human Rights Watch a întâlnit mai multe cazuri în care femeile au simţit că singura opţiune pentru a scăpa de abuz ar fi fost părăsirea ţării, dar nu au reuşit să-şi convingă tutorii să le lase să plece. Sistemul tutelei se bazează pe una din cele mai stricte interpretări ale unor versete coranice, contestate de sute de femei saudite, inclusiv cercetătoare sau activiste musulmane, care susţin că impunerea tutelei nu este cerută de Sharia.

În aprilie 2016, după mai bine de 10 ani de când Arabia Saudită a subscris la Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, guvernul a declarat că în noua sa viziune pentru viitor, va continua să investească în talentele şi abilităţile femeilor. Până acum însă progresele au fost mici, iar un pas esenţial în lupta împotriva discriminării îl reprezintă tocmai abolirea acestui sistem de tutelă care le anulează femeilor unele din cele mai elementare drepturi şi le împiedică să îşi construiască un viitor propriu.

Raportul HUMAN RIGHTS WATCH