Faustin al II lea, militarul american încoronat rege într o insulă din Caraibe jpeg

Faustin al II-lea, militarul american încoronat rege într-o insulă din Caraibe

În anul 1925, un locotenent din marina americană a fost însărcinat cu administrarea insulei Gonave, situată în Caraibe, la circa 60 kilometri de Haiti. La debarcarea pe insulă, locotenentul Faustin Wirkus (foto dreapta sus) a constatat cu uimire că mulțimea care-l aștepta îl trata ca ca pe un suveran. Ce s-a întâmplat?

În 1849, un comandant militar pe nume Faustin-Elie Soulouque (foto stânga sus) s-a proclamat împărat în Haiti. El a fost înlăturat în 1859 de generalul Nicholas Fabre Geffrard, care a restabilit republica. Însă, o profeție le spusese locuitorilor din Gonave că, într-o bună zi, Faustin se va întoarce.

Și așa a și fost! Numai că acest Faustin era... alb! Acest lucru n-a contat pentru băștinași, care, la câteva săptămâni de la debarcare, l-au încoronat pe Wirkus într-un ritual voodoo, sub numele de Faustin al II-lea.   

Gonave JPG jpeg

Timp de patru ani el a fost „regele” acestei insulițe; însă la sfârșitul mandatului primit de la armata americană, Faustin a preferat să „abdice“ și să se întoarcă în Statele Unite, unde a ținut conferințe și a scris cărți despre practicile voodoo ale haitienilor. Fostul „rege“ a luptat și în cel de-al Doilea Război Mondial și a murit în 1945, la vârsta de 48 de ani.