Explicații pentru jocul dublu jpeg

Explicații pentru jocul dublu

Există multe cărți scrise de către oameni, unele fiind utile doar pentru petrecerea timpului liber dintr-o zi. Altele sunt fundamentale pentru generații și schimbă imaginea asupra unei întregi epoci, chiar dacă autorul nu are cele mai înalte studii. Talentul poate să țină loc de pregătire intelectuală. Victor Suvorov, fostul agent GRU, a mai publicat un consistent tom intitulat Principiile spionajului, adică despre modul în care acționa serviciul de spionaj militar al Uniunii Sovietice.

Chiar dacă nu se referă la România în mod special, există câteva paragrafe interesante despre epoca Nicolae Ceaușescu. S-a discutat mult despre independența României față de Moscova, dar autorul rus vine să demonteze acest mit. Presupusa rezistență nu are ceva în comun cu realitatea, ci era o metodă de adormire a contraspionajului din lumea capitalistă. Agenții români aveau ordin să caute date despre punctele slabe ale apărării antirachetă americane. Cum Bucureștiul nu avea arme strategice, este evident că spionii executau misiuni pentru serviciile secrete sovietice, atent supravegheate de sistemele de protecție occidentale.

La fel procedau și agenturile din celelalte state comuniste. Spionii unguri, de exemplu,  erau puși să adune date despre submarinele inamice, dar se știe că Budapesta nu dispunea de flotă militară cu astfel de unități de luptă. Independența României n-a existat decât de fațadă.

Bibliografie minimală

Atanasiu, Dumitru, Momente ale artei militare contemporane, Editura Militară, București, 1977.

Suvorov, Victor, Principiile spionajului, Polirom, Iași, 2016.