Eroul filmului „Hotel Rwanda” a fost condamnat pentru terorism! jpeg

Eroul filmului „Hotel Rwanda” a fost condamnat pentru terorism!

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția

Paul Rusesabagina, bărbatul portretizat ca un erou salvator în filmul „Hotel Rwanda”, a fost condamnat pentru terorism, relatează BBC.

Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul lansat în 2004, care povesteşte cum fostul manager al unui hotel din Kigali (Hotel des Mille Collines), un hutu moderat, a salvat peste 1.000 de persoane în timpul genocidului din 1994, când au fost ucişi 800.000 de oameni, majoritatea tutsi.

image

Acum, însă, Rusesabagina a fost găsit vinovat că a susținut din exil un grup rebel, Frontul de Eliberare Naţională (FLN), care a ucis civili în mai multe atacuri, în 2018.

Familia sa a susținut că a fost adus în Rwanda cu forța și că nu a avut un proces echitabil.

Rusesabagina s-a transformat dintr-un personaj celebru în inamicul de stat pe măsură ce criticile sa față de guvern au devenit mai dure.

În timpul procesuli său, care a durat 4 luni, au fost depuse mărturii contradictorii cu privire la responsabilităţile lui Rusesabagina. Unul dintre co-acuzaţi, fostul purtător de cuvânt al FLN Herman Nsengimana, a declarat că el „nu a dat ordine combatanţilor FLN”. Anterior, un altul, Callixte Nsabimana, afirmase că toate ordinele au venit de la Rusesabagina.

Paul Rusesabagina trăia în exil din 1996 în Statele Unite şi în Belgia, ţări a căror cetăţenie a obţinut-o. El a fost arestat la sfârşitul lunii august în Rwanda, în circumstanţe tulburi, la coborârea dintr-un avion despre care credea că se îndreaptă spre Burundi. Într-un interviu acordat Al-Jazeera la sfârşitul lunii februarie, ministrul justiţiei din Rwanda a declarat că guvernul a finanţat operaţiunea.

Procesul său a provocat numeroase reacţii internaţionale: Statele Unite, care i-au acordat lui Paul Rusesabagina Medalia Prezidenţială a Libertăţii în 2005, au cerut un proces echitabil, iar Parlamentul European a cerut eliberarea sa.