Din Jurnalul Reginei Maria: despre nunta de argint jpeg

Din Jurnalul Reginei Maria: despre nunta de argint

Iaşi, 24. decembrie 1917/ 6. ianuarie 1918

Ajunul de Crǎciun românesc! Munca mea a fost obositoare, aranjând lucrurile şi încercând sǎ gǎsesc pentru fiecare ceva, şi în acelaşi timp îndrumând toate pregǎtirile şi primind audienţe interminabile. (…)

Iaşi, miercuri, 27. decembrie 1917/ 9. ianuarie 1918

Alte zile de sǎrbǎtoare!Ieri a fost aniversarea de nouǎsprezece ani al lui Mignon şi astǎzi e nunta noastrǎ de argint. Douǎzeci şi cinci de ani de cǎsnicie!Sincer şi adevǎrat, eu tot mǎ mai simt foarte tânǎra, mult mai tânǎrǎ decât îmi imaginam cǎ s-ar simţi cineva la nunta de argint. Nu arǎtǎm bǎtrâni deloc, Nado şi eu. Şi totuşi, drumul a fost lung şi multe sunt în urma noastrǎ, atât bucurie cât şi durere.

Cei care îşi amintesc de sosirea mea în România, îşi aduc aminte ce mare bucurie fusese pentru ţarǎ:“C’était un beau mariage, une princesse de grande maison.” [O cǎsǎtorie frumoasǎ, o prinţesǎ dintr-o mare casǎ regalǎ] (…) De asemenea eram tânǎrǎ şi sǎnǎtoasǎ şi erau speranţe legitime de copii. În asta nu am dezamǎgit poporul meu;la primul termen posibil le-am dǎruit moştenitorul pe care şi-l doreau. (…)

Recunosc cǎ la început am fost foarte amǎrâtǎ, teribil de singurǎ şi complet deziluzionatǎ. Doar încetul cu încetul am învǎţat sǎ accept atmosfera în care fusesem transplantatǎ. Dar de la început am iubit ţara şi ţǎranii ei simpli;deşi mai erau mulţi oameni şi multe lucruri care nu îmi plǎceau şi nu înţelegeam. (…)

Ei bine, toate acestea sunt ale trecutului;astǎzi Nando şi cu mine, mânǎ în mânǎ, ne destǎinuim reciproc în ceasul aceasta, cǎ în ciuda unor insuccese, sau ar trebui sǎ spui din cauza lor, am devenit prieteni de neclintit, ataşaţi ţǎrii noastre într-o mǎsurǎ care nu le este datǎ oricǎror suverani.

Suntem unulcu poporul nostru, şi în ciuda distanţǎrii momentane a unora, poporul nostru este cu noi. Acei puţini infideli de cealaltǎ parte nu conteazǎ:ei trebuie puşi la o parte cu acele realitǎţi dureroase, pe care în general le numim deziluzionǎri, şi de care ne izbim în viaţǎ!

Bineînţeles cǎ a fost o zi extraordinarǎ de felicitǎri, începând dis de dimineatǎ… »

The Story of My Lifeby Queen Marie of Romania [Povestea vieţii mele de Regina Maria a României], 3 volumes, London:Cassel &Company, 1934ff, vol. 3, page 311

Sursa:http://arsreginae.wordpress.com/