Descoperire uluitoare: al doilea Copernic jpeg

Descoperire uluitoare: al doilea Copernic

Cartea găsită absolut întâmplător în Biblioteca Academiei din Cluj valorează 2, 5 milioane de dolari. Primul exemplar fusese găsit în 2009

Cele două exemplare din "De revolutionibus orbium coelstium", scrisă de celebrul Nicolaus Copernic, fac parte din ediţia princeps, fapt ce le face şi mai valoroase.

Directorul bibliotecii, Ioan Chindriş a povestit cum a fost descoperit din greşeală, al doilea exemplar din această carte foarte rară. În lume, din ediţia princeps mai există câteva zeci de bucăţi. "Absolut din întâmplare. Al doilea exemplar a fost găsit de colegul nostru, Bogdan Crăciun, şeful colecţiilor speciale. Pe noi ne interesa cota cărţii. Am vrut să vedem dacă gestiunea este acoperită. Într-o zi a venit la mine şi mi-a spus: uitaţi, mai avem un Copernic", spune râzând directorul Chindriş. Surprinzător a fost şi modul aproape perfect în care cartea s-a conservată de-a lungul celor aproape 500 de ani.

Profesorul Gheorghe Stratan a descoperit primul exemplar în depozitul de la Biblioteca Academiei în anul 2009. Acum, când a auzit de noua descoperire a venit din nou la Cluj. De urgenţă. "Amândouă exemplarele fac parte din ediţia princeps, tipărită la Nürnberg în 1543. Probabil că este singura bibliotecă din lume cu două exemplare din ediţia princeps", spune profesorul Stratan.

Profesorii Ioan Chindriş şi Gheorghe Stratan spun că un exemplar din "De revolutionibus orbium coelstium", s-a vândut la o licitaţie publică de la New York contra sumei 2, 5 milioane de dolari. În ciuda acestui fapt, Biblioteca Academiei nu are bani pentru a scana cele două exemplare şi pentru a le pune pe internet, astfel încât toţi cei interesaţi să le poată vedea. Nicolaus Copernic a revoluţionat la vremea sa toate principiile pe care se baza astronomia.

"Marile puteri au folosit din plin Teoria lui Copernic. Astronomia a dus la dezvoltarea navigaţiei, care a dus la înflorirea fără precedent a comerţului. Teoria lui Copernic punea soarele în mijloc", mai adaugă profesorul Stratan.

sursa:evz.ro