Descoperire uimitoare: operații ortopedice efectuate în Egiptul Antic jpeg

Descoperire uimitoare: operații ortopedice efectuate în Egiptul Antic

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția

O analiză de rutină efectuată pe o mumie cu vechime de aproximativ 3.000 de ani a scos în evidență faptul că medicina din Egiptul Antic era mult mai avansată decât se credea până acum și folosea tehnici perfecționate, cu șuruburi metalice și rășini, pentru a vindeca fracturi osoase, scrie 'Daily Express'.

Descoperirea aparține unor cercetători de la Universitatea Brigham Young din SUA. Cu uimire, ei au sesizat că mumia unui bărbat pe care o supuneau unui test ADN avea în genunchi un șurub ortopedic de aproximativ 23 de centimetri, care fusese fixat cu o rășină cu calități similare cimentului utilizat în prezent la intervenții chirurgicale pe os.

mummy egyptian 315219 jpg jpeg

Se pare că egipteanul a cărui mumie a suscitat interesul specialiștilor a trăit între secolul al XVI-lea și al XI-lea î.Ch. 'Cuiul are designul pe care îl utilizăm în zilele noastre pentru a obține o bună stabilizare a osului', a explicat Richard Jackson, chirurg ortoped la Brigham Young University.

Este pentru prima dată când se găsesc la o mumie indicii ale unei asemenea intervenții chirugicale, similare celor efectuate în prezent. Întrebarea care rămâne fără răspuns, deocamdată, este cum au ajuns vechii egipteni la această performanță.