Descoperire macabră la Strasbourg: rămășițele victimelor unui doctor nazist, găsite după 70 de ani jpeg

Descoperire macabră la Strasbourg: rămășițele victimelor unui doctor nazist, găsite după 70 de ani

📁 Holocaust
Autor: Redacția

Descoperire macabră la un institut de medicină legală din Strasbourg:aici au fost găsite rămășițele unor victime ale nazistului August Hirt, profesor de anatomie care, în timpul războiului, a făcut nenumărate experimente medicale pe cadavrele evreilor din lagărele de concentrare, anunță AFP. 

Cadavrele a 86 de evrei gazați în 1943 au fost trimise în orașul Strasbourg, aflat atunci sub ocupație germană, acolo unde Hirt aduna, se pare, o colecție de cadavre pe care să își realizeze experimentele. 

Cadavrele, unele dintre ele intacte, altele dezmembrate sau arse, au fost descoperite în noiembrie 1944 după eliberarea Strasbourgului, în lăzi de gunoi umplute cu alcool distilat. Acestea au fost îngropate ulterior într-o groapă comună, după efectuarea autopsiilor.

Anul acesta, în data de 9 iulie, istoricul Raphael Toledano a descoperit că o parte din rămășițe rămăseseră ascunse în clădirea institutului de medicină legală. Împreună cu directorul actual al institutului, Jean-Sebastien Raul, istoricul a identificat rămășițele descoperite, inclusiv un borcan cu fragmentele de piele de la o victimă gazată și eprubete cu părți din intestinul și stomacul unei alte victime. 

Rămășițele găsite la institut fuseseră prezervate de profeosrul de medicină legală Camille Simonin în cadrul unei anchete privind crimele lui Hirt. Simonin fusese însărcinat de autoritățile militare să efectuze autopsiile pentru a stabili precis condițiile în care au murit victimele. 

Toledano a descoperit un indiciu cu privire la locația acestor rămășițe pierdute într-o scrisoare a lui Simonin din 1952, în care erau menționate borcanele cu probe preluate în timpul autopsiilor de la  victimele de la camera de gazare din Struthof. 

Rămășițele au fost înregistrate și inventariate cu precizie, după numerele tatuate pe pielea victimelor, astfel că unele au putut fi identificate ca aparținând unor prizonieri de la Auschwitz. 

August Hirt nu a fost judecat pentru crimele sale, căci s-a sinucis în luna iulie 1945, înainte de procesul de la Nurnberg.