De unde vine expresia „Oul lui Giotto” jpeg

De unde vine expresia „Oul lui Giotto”

Papa Benedict al IX-lea, dorind să comande câteva picturi pentru Basilica Sfântu Petru, a trimis unul dintre oamenii săi în Toscana, la pictorii vestiți de aici, pentru a vedea care este cel mai îndreptățit să le realizeze.

Unul dintre ei a fost Giotto. El a luat o foaie de hârtie și cu mâna liberă a desenat pe ea un cerc perfect, de culoare roșie. Curteanul l-a luat și l-a prezentat papei, împreună cu mostrele celorlalți pictori. Benedict al IX-lea, impresionat de modul realizării și perfecțiunea cercului, l-a ales pe Giotto pentru a executa picturile de la Sf. Petru. Cu această ocazie a ieșit și o vorbă: „Ești mai rotund ca oul lui Giotto”, folosită pentru a desemna oamenii necivilizați, grosolani.

Născut la Colle di Vespignano, în apropiere de Florența, Giotto di Bondone (circa 1267 – 1337) este considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit compoziția ornamentală bizantină cu reprezentarea spațiului tridimensional (perspectiva renascentistă).