De la Imperiul Otoman la Uniunea Europeană jpeg

De la Imperiul Otoman la Uniunea Europeană

Ascensiunea şi decăderea marilor puteri, publicată recent de editura Polirom, este o foarte cunoscută carte a istoricului american Paul Kennedy, apărută pentru prima oară acum 25 de ani.

Lucrarea e alcătuită din trei părţi, dedicate interacţiunilor dintre strategie şi economie în lumea preindustrială, industrială şi contemporană. Astfel, prezentând evoluţia sistemului internaţional de la 1500 până în prezent, Kennedy analizează raporturile de putere în lumea modernă şi contemporană, pornind de la premisa că există o conexiune între puterea economică a unui stat şi cea militară.

Conform teoriei „supraîntinderii imperiale”, el argumentează că dinamica economică precede ascensiunea politico-militară a unui stat. Ulterior, cheltuielile militare cerute de statutul de mare putere solicită prea mult economia, slăbind puterea de investiţie. Pe termen lung, declinul economic îl precede pe cel militar, iar statul respectiv pierde treptat statutul de mare putere, nemaiavând resursele necesare pentru a-şi asigura imperiul sau sfera de influenţă. E ceea ce s-a întâmplat cu Imperiul Otoman, cu cel habsburgic, cu Imperiul Britanic şi, mai recent, cu Uniunea Sovietică, următoarea mare putere pe listă fiind, probabil, Statele Unite.

Ascensiunea şi decăderea marilor puteri. Transformări economice şi conflicte militare din 1500 până în 2000

Autor:Paul Kennedy

Editura Polirom;Număr pagini:616;Preţ:54.95 lei