DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada decembrie 2020   ianuarie 2021 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021

Ex animo

Despre primii monarhi ai României au rămas doar portrete individuale, schițate în linii mari, dar puternice: Carol, liderul rece, și Elisabeta, scriitoarea sensibilă. Însă odată cu publicarea corespondenței dintre cei doi, portretele se completează, se definesc, capătă nuanțe, se schimbă chiar. Carol I cel sever, rigid şi riguros este înlocuit de unul sensibil şi îndrăgostit de soţia lui. Elisabeta, poeta Carmen Sylva, capătă trăsături reci, care o îndepărtează pentru o perioadă de Carol. 


humanitas carol elisabeta jpg jpeg

Corespondența primei perechi regale este nu doar modalitatea nouă de a-i cunoaște mai bine, ci și o sursă istorică inedită de a înţelege, dintr-o altă perspectivă, societatea românească din acele vremuri, dar și cele mai importante evenimente de atunci. Războiul de Independență, pierderea unicului copil, pierderea a două sarcini, culisele politicii românești – dar şi dorul, frica, grija, durerea, toate apar în scrisorile primului cuplu regal. Și cum să nu te copleșească toate acestea, citind din intimitatea celor mai longevivi monarhi din România. „Din suflet iubită Elisabeta! Astăzi se fac 14 zile de când nu ne-am mai văzut, mi-e foarte dor de tine şi mă gândesc cum şi unde ne putem întâlni pentru câteva zile“, îşi începe una dintre epistole Carol I. 

„Cu iubire tandră, Elisabeta“. „Mereu al tău credincios, Carol”. Corespondența perechii regale, volumul I, 1869-1888 

Editori: Silvia Irina Zimmermann, Romanița Constantinescu 

Editura: Humanitas 

Număr de pagini: 376 

www.libhumanitas.ro 

La cafenea, birjar, la cafenea! 

Bucureștiul n-ar fi fost Micul Paris fără cafenele, asta e clar. Şi cu toate că primul loc unde se încântau simțurile cu misterioasa licoare a fost deschis sub egidă turcească, în 1667, cafeneaua a rămas în istoria noastră cu pecete franceză. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, tinerii plecați la studii în Occident s-au întors acasă cu această filosofie de viață, acest fel de a trăi cosmopolit în jurul cafenelei – a spus-o răspicat Tudor Arghezi: „Dacă ești prost la cafenea, e imposibil să fii deștept altundeva!”. 

corint png png

În cafenele s-au născut prietenii, dușmănii, s-au spus și s-au creat povești, s-a dezbătut, s-a combătut, s-a pus țara la cale. Fără cafenele, Bucureștiul n-ar fi fost complet. Oriunde v-aţi învârti în centrul Capitalei de odinioară, vă garantăm că istoria vă va opri în dreptul unuia dintre numele Capșa, Oteteleșanu, Fialkovski, Kübler, Corso, Café de la Paix și vă va deschide poarta către momente de neuitat. 

Prin cafenelele din Micul Paris

Autor: Maria-Magdalena Ioniță 

Editura: Corint 

Număr de pagini: 160 

www.edituracorint.ro 

Arta din inima Vaticanului 

Aproape o mie de frânturi de divinitate de la Vatican sunt strânse în aproape 600 de pagini. Căci una dintre cele mai rafinate și mai mari colecții de artă din lume se află în inima Romei: tablouri, fresce, manuscrise, statui. Paginile acestui album publicat recent la Editura Litera poartă ochii și imaginația cititorului nu doar printre comorile lăsate de Michelangelo, Rafael şi Giotto, ci, mai ales, prin Pinacoteca Vaticanului, Capela Sixtină, Apartamentele Borgia, Palatele Vaticane și bazilica Sfântul Petru. Colecția papală nu este doar un grup de opere strânse la un loc, ci un adevărat rai al istoriei – vă invităm să îl descoperiţi.  


vatican png png

VATICAN. Toate picturile și frescele vechilor maeștri 

Editura: Litera 

Număr de pagini: 528 

www.litera.ro 

La început a fost imaginea 

Imaginea. Iată forma cea mai simplă de comunicare și de învățare. Un roman grafic despre istoria omenirii, conceput ca un reality show, dar care are la bază bestsellerul Sapiens al lui Yuval Noah Harari este parcă prea frumos să fie adevărat. Spre exemplu, pentru înțelegerea evoluției omenirii, întâlnirea dintre sapiens și neanderthalieni este realizată prin intermediul capodoperelor artei moderne – o evoluție ușor de înțeles, numai bună de pus sub bradul unui adolescent (dar nu excludem nicio vârstă din publicul-ţintă al acestei lucrări).  


polirom jpg jpeg

Sapiens. O istorie grafică. Volumul I. Nașterea omenirii 
Autori: Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave 
Editura: Polirom 
Număr de pagini: 248 
www.polirom.ro  

Acest articol a apărut în numărul 227 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum