De ce vrea Kremlinul sa nege existenta Gulagului si a atrocitatilor erei staliniste jpeg

De ce vrea Kremlinul sa nege existenta Gulagului si a atrocitatilor erei staliniste

📁 Stalin și stalinism
Autor: europolitics.ro

Cuvantul gulag ne trezeste tuturor fiori pe sira spinarii. Istoria sovietica este plina de povesti de bieti oameni deportati, pusi la munca silnica, infometati, executati sau persecutati politic. In toata Rusia exista un singur muzeu construit dintr-un fost lagar de concentrare in nordul Muntilor Ural. Acolo sunt dovezile abuzurilor comise in timpul erei staliniste. Astazi, in conditiile in care Vladimir Putin incearca sa retrezeasca sentimentul nationalist ce rezida din istoria Rusiei, muzeul acesta este pe punctul de a fi inchis.

Perioada sovietica a fost plina de lagare de concentrare. Astazi, Perm 36 este singurul lagar pastrat din timpul conducerii lui Stalin. Aici erau adusi disidentii politici iar ultimul prizonier a iesit pe poarta lagarului in 1988. Multi din Vest sunt constienti de ororile gulagului, dar putini realizeaza ca multe lagare sovietice functionau chiar si in timpul reformelor lui Mihail Gorbaciov. In Rusia, opresiunea este aproape intotdeauna asociata numai cu perioada stalinista.

Muzeele rusesti, precum, Muzeul de Stat al Gulagului din Moscova precum si Muzeul Interactiv al NKVD din Tomsk sunt singurele locuri care demonstreaza teroarea stalinista a Marei Epurari. Numai ca Perm 36 este singurul lagar de concentrare pastrat si care imortalizeaza vietile disidentilor din timpul perioadei sovietice. In timpul Uniunii Sovietice, rezidentilor rusi le era interzis sa calatoreasca in Perm.

Perm a ramas si astazi cea mai mare regiune din Rusia unde au trait cei mai multi condamnati din timpul sovieticilor. In timpul lui Stalin exista asa-numitul „Triunghiul Perm”, acolo unde functionau trei lagare de concentrare care au „gazduit” disidenti legendari, precum Vladimir Bukovsky, in perioada 1972 – 1988. Sovieticii au ridicat lagarul Perm 36, numit atunci ITK-6 in anul 1946 in mijlocul unei paduri din Muntii Ural, langa granita cu Siberia. Aici, prizonierii trebuiau sa taie copaci in timpul anului si sa trimita, primavara, cheresteaua pentru a ajuta orasele sovietice sa fie reconstruite dupa Razboi.

Continuarea pe europolitics.ro