De ce nu a reușit să ajungă faimos Louis Le Prince, prima persoană care a realizat un film? VIDEO jpeg

De ce nu a reușit să ajungă faimos Louis Le Prince, prima persoană care a realizat un film? VIDEO

Inventatorul francez Louis Aime Augustin Le Prince a reușit să realizeze pe 14 octombrie 1888 primul film din istorie. Le Prince a folosit o cameră cinematografică, dotată cu o singură lentilă. Din păcate, s-au păstrat doar două secunde din peliculă.

Protagoniștii Scenei din grădina Roundhay sunt: Adolphe Le Prince (fiul inventatorului), Sarah și Joseph Whitley (socrii inventatorului) și Harriet Hartley. La numai câteva zile după realizarea peliculei, soacra inventatorului, Sarah Whitley, a murit la vârsta de 72 de ani, din cauze naturale.

Louis Le Prince (foto) plănuia să-și breveteze invenția la Londra și pregătea un turneu în America, dar nu a mai apucat. Pe 16 septembrie 1890, după ce și-a vizitat fratele la Dijon, Louis a dispărut fără urmă. Inventatorul a urcat în trenul spre Paris, dar nu a mai ajuns niciodată. La mai bine de 100 de ani de la dispariție încă nu se știe cu exactitate ce s-a întâmplat. Există o serie de teorii, dar niciuna dintre ele nu a fost confirmată. Stră-stră-nepoata inventatorului, Laurie Snyder, consideră că acesta a fost victima unei tâlhării, urmate de crimă. În sprijinul acestei teorii vine și poza unui bărbat înecat, dar nu se poate stabili cu exactitate identitatea acestuia.

Louis Aime Augustin Le Prince jpg jpeg

Pasionații de teorii ale consiprației consideră ca Thomas Edison a plătit pe cineva să-l omoare pe Louis Le Prince pentru a patenta el invenția. Această teorie nu este susținută de nicio dovadă. Prima proiecție realizată de Edison a avut loc în 1891.

Louis Le Prince a fost declarat mort în 1897. Familia sa a încercat să îi facă dreptate în ceea ce privește patentarea invenției însă nu a reușit, Thomas Edison câștigând procesul Equity 6928. Odată cu moartea lui Adolphe Le Prince (fiul care îl asistase la majoritatea experimentelor) s-au oprit și demersurile legale de a-i face dreptate inventatorului Louis Le Prince.