De ce este sărbătorită Ziua Marinei Române la 15 august?  jpeg

De ce este sărbătorită Ziua Marinei Române la 15 august?

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Deși sărbătoarea datează de peste 160 de ani, prima atestare a sărbătoririi oficiale datează din 15 august 1902. Atunci a fost marcată Ziua Marinei Române, în prezența prim-ministrului și ministrului de război Dimitrie A. Sturdza, printr-un Te-Deum desfășurat la bordul crucișătorului Elisabeta, nava amiral a Flotei Militare Române între anii 1888-1918. De-a lungul timpului manifestările au sporit în amploare și semnificații, pe măsura dezvoltării Marinei Române.

„Începuturile marinei românesti se pierd în legendă. S'ar fi găsit urmele unei corăbii a lui Ştefan cel Mare... Printre primele unităti ale marinei noastre moderne se numără canoniera “Fulgerul" si vasul “România", cari au cooperat cu forţele de uscat în războiul de la 1877. Marinarii noştri fuseseră atunci debarcaţi, căci vasele românesti erau trecute ruşilor. Şalupa “Rândunica" a scufundat tot atunci un vas turcesc, iar bateriile noastre de coastă scufundară un monitor. La 1880 s'au comandat crucişătorul “Elisabeta", care era pe vremea aceea cel mai modern vas de războiu din Marea Neagra, bricul şcoală “Mircea", pe care şi azi elevii de la marină învaţă meşteşugul navigaţiei, precum şi trei torpiloare”, scria revista Realitatea ilustrată, la 21 august 1930, conform digibuc.ro

Ziua Marinei 15 august 1902 jpg jpeg
Ziua Marinei 15 august 1902 2 jpg jpeg
Ziua Marinei 15 august 1902 3 jpg jpeg

Tradiția sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 și în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează în Arhivele Diplomatice numeroase și prețioase documente de arhivă ce atestă preocuparea și eforturile constante pentru dezvoltarea și modernizarea Marinei Române.

NMS Marasti jpg jpeg

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe prezintă pe pagina de Facebook a instituției câteva documente inedite privind călătoria din 1931 în Malta a distrugătoarelor Mărăști și Mărășești ale Marinei Militare Regale Române, ca răspuns la vizita din 1930 la Constanța a escadrei Marinei Militare Britanice din cadrul Flotei Mediteranei, staționate în Malta. Vezi aici mai multe fotografii!