De ce este numit Marele Război? jpeg

De ce este numit Marele Război?

Marele Război” era numele folosit cel mai des pentru Primul Război Mondial, la acea vreme, cu toate că mai era folosită și denumirea de „Războiul European”. Fiind primul război european după bătăliile lui Napoleon, adjectivul „mare” indica, pur și simplu, proporția conflictului, așa cum ne referim astăzi la „mare furtună” sau o „mare inundație”.

Totuși, termenul are, de asemenea și conotații morale. Aliații credeau că luptau împotriva unui militarism malefic care a pus stăpînire pe Germania. „Marele Război” era văzut ca o apocalipsă, ca o mare bătălie biblică dintre bine și rău care se purta până la sfârșitul timpului (a fost  intr-adevăr o luptă la Megiddo, locul unde era orașul biblic Armaggedon, în luna septembrie 1918). Au existat momente în care se făcea referire la Primul Război Mondial ca la „Marele Război al Civilizației”.

Cu toate că denumirea de „Marele Război” s-a folosit după ce s-a terminat conflictul, implicațiile și conotațiile morale precum că ar fi fost „un război care să pună capăt tuturor războiaelor” acest lucru a scăzut în perspectiva anilor 1930 care prevesteau un al doilea război mondial.