De ce a fost iertat irlandezul care a încercat să fure bijuteriile coroanei britanice  jpeg

De ce a fost iertat irlandezul care a încercat să fure bijuteriile coroanei britanice

Mai 1671. Lumea bună londoneză era oripilată de o faptă incredibilă: cineva încercase să fure bijuteriile coroanei. Cine era acest cineva?

Numele lui era Thomas Blood, irlandez de origine, unul dintre apropiații lui Cromwell în timpul Războiului Civil. Pentru serviciile sale primise importante gratificații, care îi fuseseră anulate odată cu restaurarea Stuarților.

Blood (foto dreapta) se întorsese în Irlanda, unde a încercat să-l răpească pe James Butler, reprezentantul regelui Carol al II-lea în Irlanda. Tentativa a eșuat, dar Blood a reușit să fugă în Olanda. Nereușita se pare că l-a ambiționat pe vajnicul irlandez, care a pus la cale o lovitură cu totul ieșită din comun: sustragerea bijuteriilor coroanei, aflate în Martin Tower.

Thomas Blood jpg jpeg

Blood s-a împrietenit cu paznicul bijuteriilor, Talbot Edwards, pe care l-a convins să le arate lui și altor doi prieteni. După ce au intrat în încăpere, l-au imobilizat pe gardian și au pus mâna pe cele mai valoroase piese: Coroana Sf. Eduard, Sceptrul cu Crucea și Globul Suveranității.

Numai că exact în acel moment, fiul nefericitului paznic a venit în vizită și, surprinzându-i pe cei trei, a dat alarma. Blood a fost capturat și dus în fața regelui, care l-a întrebat: “De ce ți-aș cruța viața?”. Replica a fost: “Pentru că mă voi strădui să o merit, sire!”.

În urma răspunsului dat, Blood nu numai că a fost iertat, dar a primit și importante proprietăți în Irlanda, devenind apoi unul din obișnuiții Curții de la Londra.

EnglishCoronationRegalia2 jpg jpeg