Curtea Constituţională „validează“ campania dusă de „Adevărul” şi "Historia" şi salvează arhivele istorice jpeg

Curtea Constituţională „validează“ campania dusă de „Adevărul” şi "Historia" şi salvează arhivele istorice

Propunerea UDMR de retrocedare a arhivelor istorice către cultele religioase a întâmpinat un obstacol „neaşteptat“. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, astăzi, să declare neconstituţională noua Lege a Arhivelor Naţionale.

Propunerea UDMR de retrocedare a arhivelor istorice către cultele religioase a întâmpinat un obstacol „neaşteptat“. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, astăzi, să declare neconstituţională noua Lege a Arhivelor Naţionale.Legea de modificare şi completare a Legii arhivelor nr. 16/1996 prevedea retrocedarea în natură către culte a arhivelor confiscate de regimul comunist şi autorizarea unor operatori economici privaţi să deţină arhive.Conform acestui proiect, „năşit“ în principal de parlamentari ai UDMR, documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate „în mod abuziv de la cultele religioase“ vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.Camera Deputaţilor a aprobat, în luna noiembrie, acest proiect al Legii Arhivelor Naţionale, în ciuda opoziţiei vehemente a istoricilor şi a arhiviştilor, care susţineau că documentele, odată înstrăinate, vor dispărea de sub controlul oficial.„Retrocedarea arhivelor este o crimă”, consideră istoriciiAceastă iniţiativă legislativă a făcut vâlvă în rândul arhiviştilor, cercetătorilor şi istoricilor. „Adevărul“ şi „Historia“ au scris încă din primăvară despre această modificare a Legii arhivelor, care aduce în curtea cultelor documente cu valoare istorică sau arhivistică pentru România.

Citeşte şi:

UDMR vrea să retrocedeze arhivele Bisericilor. Istoricii:"Este o crimă!"

Continuă bătălia pentru Arhivele Naţionale. UDMR nu cedează

UDMR, la un pas de izbândă împotriva „cercetării istoriei” României

Cum calcă Ungaria în picioare Tratatul de la Trianon şi istoria României

Ce-a vrut UDMR s-a făcut:cultele reprimesc arhivele! Istoricii şi arhiviştii protestează

Istoricii consultaţi atunci de „Adevărul“ cu privire la proiectul de retrocedare a arhivelor către biserici au declarat la unison că acest demers legislativ va afecta profund cercetarea istoriei.Istoricul Zoe Petre consideră că retrocedarea arhivelor este „o barbarie fără seamă, o crimă“, adăugând că „nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru şi că în toate ţările civilizate există arhive centralizate“. Zoe Petre i-a îndemnat pe parlamentari să se „trezească în plen“ şi să nu voteze această proiect legislativ, deoarece Arhivele Naţionale sunt o instituţie a statului modern român, iar ele nu pot fi devalizate.La rândul său, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Vlad Nistor, este convins că cercetarea istorică va avea de suferit.„Dacă vor să le aducă de unde au plecat, cercetarea lor va fi profund afectată, pentru că ideea centralizării arhivelor este extrem de utilă demersului ştiinţific. Dacă fiecare biserică şi fiecare mănăstire îşi redobândeşte propria arhivă, atunci istoricii vor avea o mare problemă“, crede Vlad Nistor.În schimb, istoricul Adrian Cioroianu apreciază că propunerea legislativă reprezintă încă un pas spre obţinerea autonomiei mult dorite de către reprezentanţii politici ai maghiarilor din România.„În măsura în care cultele îşi doresc această arhivă, este dreptul lor să o ceară, dar acest lucru implică alţi factori:să aibă unde să o depoziteze, să aibă oameni care să se ocupe de ea, etc. Acest demers va afecta profund studierea istoriei. Propunerea legislativă fiind iniţiată de parlamentarii UDMR, acest proiect pare să reprezinte interesele stricte ale comunităţii maghiare sau a unor reprezentanţi ai lor“, a adăugat Adrian Cioroianu.Arhiviştii au protestat vehementBogdan-Florin Popovici este preşedintele Federaţiei Arhiviştilor din România şi în numele acestei organizaţii profesionale a atras atenţia că „funcţia instituţională a cultelor religioase nu este aceea de a păstra, de arhivare, ci una religioasă”. „Suntem de acord ca documentele să fie restituite în copii, acordându-se acces proprietarilor de drept cu prioritate faţă de alte categorii care au acces la arhive. Dar să le retrocedezi fizic creează o mare ameninţare ca acestea să dispară. Intraţi în orice anticariat şi veţi găsi o dovadă că exercitarea unui control asupra documentelor retrocedate va fi o sarcină foarte dificilă“, a spus el.Referitor la microfilmarea documentelor, Popovici precizează că originalul este exemplarul de autoritate şi că Arhivele Naţionale n-ar trebui să rămână cu nişte copii, mai ales că după o copie nu se pot elibera certificate de stare civilă.