Cum să eviți să fii spionat de Smart TV ul tău jpeg

Cum să eviți să fii spionat de Smart TV-ul tău

Autor: Redacția

În ziua de astăzi, când majoritatea televizoarelor sunt inteligente, nu avem doar avantajul că putem să ne conectăm la Internet, ci înfruntăm și riscul de a fi „spionați” prin intermediul Smart TV-ului. Dacă vrei să eviți să fii spionat de televizorul tău, trebuie să ții cont de câteva trucuri.

Televizoare - oferte (LINK)

Dacă ai un televizor convențional, clasic, nu ai niciun risc. Mă rog, în afară de a deveni prins de un serial sau de o emisiune „catchy”. Dacă ești conectat la Internet, însă, poți fi vizat de viruși și malware, de hackeri care vor profita de faptul că nu acordăm la fel de multă atenție unui televizor Smart ca unui laptop sau unui telefon mobil.

La ce riscuri te expui?

Este mai nesigur un televizor inteligent decât alte dispozitive? Depinde de felul în care îl utilizăm. Dacă folosim aplicații de proveniență dubioasă, riscăm mai mult. La fel, dacă descărcăm seriale sau filme de pe site-uri pirat. Sau dacă folosim stick-uri USB pe care le-am folosit pe calculatoare publice. Avantajul este că majoritatea utilizatorilor nu navighează pe televizor și rar descarcă aplicații, folosind doar cele care vin deja instalate. În acest caz, riscurile nu sunt foarte mare.

Televizoare - oferte (LINK)

Cu toate acestea, trebuie să ne luăm o serie de precauții, pentru că televizoarele Smart strâng informații personale, parolele noastre pot fi în pericol, intimitatea noastră e în pericol și, dacă avem și cameră la Smart TV sau dacă e conectat un alt device la el, riscurile cresc. Măsurile necesare sunt cele clasice: evită paginile care nu sunt de încredere, ai grijă cu datele tale personale, nu introduce date bancare etc.

Ai griijă la rețeaua wireless

În mod normal, televizorul smart e conectat la rețeaua Wireless a casei sau cu un cablu ethernet. Logic ar fi ca această rețea să fie protejată. Poți configura router-ul pentru un plus de siguranță. În cazul în care televizorul e conectat la o rețea publică (ceea ce e puțin probabil) sau la o rețea împărțită cu alți proprietari, trebuie să sporești măsurile de siguranță cu rețeaua Wi-Fi. Nu conecta televizorul niciodată la o rețea alta decât a ta și, dacă tot o faci, nu folosi parole gen 123456 sau QWERTY.

Televizoare – oferte: LINK AICI

Dacă router-ul îți permite, activează un firewall. Totodată, poți activa firewall-ul direct din meniu la anumite televizoare, dar nu toate au această opțiune. În orice caz, folosește mereu un firewall atunci când poți face asta.

Schimbă setările

Majoritatea Smart TV-urilor au tot felul de opțiuni pentru ca să poți modifica setările de „Privacy” și obții astfel un rezultat mai sigur. La Samsung, de exemplu, poți ajunge în Setări la „Securitate inteligentă” care va activa o analiză a televizorului și va putea analiza dacă există ceva care te poate pune în pericol.

În cazul în care există vreo breșă de securitate, actualizările automate permit soluționarea acestor probleme. În mod normal, aceste actualizări se fac în mod automat, dar, dacă nu, le poți activa tu din meniul televizorului tău inteligent.

Dezactivează microfonul

Poate ai văzut la un moment dat un mesaj pe ecranul televizorului care îți cerea permisiunea pentru a activa microfonul și opțiunea de recunoaștere a vocii, pentru a putea controla televizorul fără telecomandă. Nu permite acest acces și astfel vei evita malware-ul care te ascultă.

Televizoare - oferte (LINK)

În mod normal, mărcile de televizoare nu te vor asculta (citește, totuși, bine termenii și condițiile), dar accesul la microfon poate atrage probleme în cazul breșelor de securitate de care hackerii pot profita. Caută în setări de unde poți pune pe „mute” microfonul televizorului și verifică permisiunile pe care le-ai acordat televizorului în jocuri sau aplicații.

Acoperă camera

Poate părea exagerat dar, dacă vrei intimitate, mai bine previi. Dacă televizorul tău Smart are o cameră încorporată în partea frontală, acoper-o cu bandă adezivă sau cu un plasture. În mod normal, o astfel de soluție e bună pentru calculator, dar poate fi incomodă la un televizor. În caz de malware sau de hackeri, nu vei putea fi spion