Cum s a însurat liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej cu fata duşmanului de clasă  O poveste despre dragoste, activism şi materialism jpeg

Cum s-a însurat liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej cu fata duşmanului de clasă. O poveste despre dragoste, activism şi materialism

📁 Comunismul in România
Autor: Costel Crangan

Maria Stere Alexe, soţia lui Gheorghiu-Dej, era fiica proprietarului unei fabrici de apă gazoasă din portul Galaţi. Mariajul a fost o combinaţie periculoasă de amor şi materialism. S-a ajuns la divorţ după doar cinci ani. Începutul carierei politice a lui Dej coincide, straniu, cu divorţul de Maria.

Puţină lume ştie că fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut legături deosebite cu oraşul Galaţi, loc în care a locuit un deceniu (1921-1931), unde s-a căsătorit şi unde i s-au născut cele două fete:Vasilica (Lica) şi Constantina (Tanţa).

Şi mai interesant este însă că bolşevicul Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a căsătorit la Galaţi cu o femeie care era „duşman de clasă” (după definiţia ideologică), deoarece provenea dintr-o familie bogată, care nu se potrivea deloc profilului „proletar”.

Socrul „sifonar” care, de fapt, era cam burghez

În biografia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej datele sunt destul de seci când vine vorba despre căsătoria de la Galaţi a fostului lider comunist. Biografii consemnează faptul că mariajul a început în 1926 şi că Maria Stere Alexe ar fi „fata unui sifonar”. Chiar dacă informaţia a fost perpetuată, în avalanşă, în zeci (dacă nu sute) de lucrări despre Dej, realitatea (aşa cum izvorăşte ea din documentele de pe latura economică a poveştii) arată că socrul acestuia nu era un simplu sifonar, ci proprietarul unei fabrici de apă gazoasă cu opt de angajaţi, a unei bodegi şi a mai multe tarabe de dulciuri şi delicatese. Un pic cam burghez, deci.

Continuarea pe adevarul.ro