Cum arăta o sală de sport în jurul anului 1800: aparate de fitness sau instrumente de tortură? jpeg

Cum arăta o sală de sport în jurul anului 1800: aparate de fitness sau instrumente de tortură?

Dorinţa oamenilor de a duce o viaţăsănătoasăşi activăşi de a face sport nu este ceva nou.Şi în urmăcu câteva sute de ani existau săli de sportşi aparate de gimnastică. Unele seamănăcu aparatele care se găsesc acum în sălile de fitness, în timp ce altele par desprinse din scene de tortură. Medicul elveţian Gustav Zander este considerat inventatorul aparatelor moderne de gimnastică, în jurul anului 1892.

Chiar dacăunele aratăciudatşi par nesigure, fiecare era gândit pentru a antrena anumite categorii de muşchi, exact ca aparatele de acum. Aparatele concepute de Zander erau făcute în aşa fel încât utilizatorul lor săpoatădecide cât de activ sau de pasiv vrea săfie în timp ce face sport. Medicul suedez considera cămuşchii trebuie formaţi în timp, nu prin antrenament intens. Totuşi, este greu săne dăm seama cum funcţionau unele din aparatele pe care le vedem în aceste fotografii de epocădin perioada victoriană. De exemplu, vedem un băiat care stăculcat pe spate, cu capul fixat într-un suportşi cu pieptul imobilizat. Pare mai curând un instrument de tortură, nu putemşti cum era folosit pentru a face mişcare, scrie Daily Mail.

doi jpg jpeg

De asemenea, toţi cei care apar în aceste poze poartăţinutele din acea vreme, pentru cănu existau haine speciale pentru sport. Astfel, femeile se antrenau purtând corseteşi rochii lungi, închise pânăla gât, iar bărbaţii costume eleganteşi jachete de lână.Continuarea articolului pe Adevărul.ro