Cum arată dormitorul Reginei Maria din Palatul Cotroceni / FOTO  jpeg

Cum arată dormitorul Reginei Maria din Palatul Cotroceni / FOTO

📁 Muzee
Autor: Redacția

În anul 1929, la doi ani de la decesul Regelui Ferdinand I, Regina Maria a dorit să schimbe decorația din dormitorul său, de inspirație celtică, scrie Muzeul Național Cotroceni, pe pagina de Facebook a instituției.

Regina Maria a ales o decorație mai senină, realizată în stil Tudor, de arhitectul Ion Ernst. Grinzile decorative, din lemn de paltin și de brad, de culoare închisă, arcuite, delimitează câmpuri de alb strălucitor ce coboară pe pereți punctați cu mici ocnițe sau firide.

Un șemineu monumental, din piatră de Vratza din Bulgaria, aduce o notă medievală spațiului. Pe firidele din lemn montate între grinzi sunt sculptate animale fantastice, legate cu o împletitură vegetală, realizate într-o expresie de factură gotică. Dulapul de lângă pat este din lemn de paltin băițuit, iar la tăbliile patului chipurile de sfinți au fost înlocuite cu simboluri ale zodiacului. Dintre mobilele originale se evidențiază câteva piese mici, scaune și măsuțe decorate în stil „art nouveau“.

„Dormitorul Reginei” varianta din zilele noastre, în stil Tudor, este cea de-a treia; anterior a fost un alt decor de factură celtică, un melanj de renaștere celtică, motive bizantine și elemente florale, foarte bogat ornamentat cu arcuri semicirculare și coloane mari. Pardoseala era realizată din plăci de 10x10 cm din ceramică vitrificată de culoare verde-turcoaz ce crea un efect acvatic. Înainte de aceasta, conform planurilor lui Gottereau, marele dormitor al prințului și prințesei, era decorat în stil Ludovic al XVI-lea.

Vezi aici GALERIE FOTO

Dormitorul Reginei Maria 10 jpg jpeg
Dormitorul Reginei Maria 9 jpg jpeg
Dormitorul Reginei Maria 8 jpg jpeg
Dormitorul Reginei Maria 6 jpg jpeg

Foto: Facebook / Muzeul Național Cotroceni