Autor 15218 vizualizări


Sűleymanie Camii sau moscheea lui Soliman Magnificul este unul dintre cele mai venerate şi simbolice locaşuri ale credincioşilor musulmani din Istanbul. Dacă ajungeţi în Istanbul este mare păcat să o rataţi, nu doar pentru că este un monument istoric şi un simbol al Imperiului Otoman şi a Turciei, dar puteţi înţelege multe lucruri despre adevăratul sultan Soliman (Suleyman) şi povestea vieţii sale.
 
Din punct de vedere arhitectural, mulţi spun nu doar că e cea mai mare, dar și cea mai frumoasă moschee din oraș și, de bună seamă, cel mai mare succes al arhitectului Sinan. Edificiul a avut şansa de a se naşte în perioada de cea mai mare glorie a Imperiului Otoman, sub domnia sultanului Soliman I-ul Magnificul, la reîntoarcerea lui din campania victorioasă din Ungaria.
Sub domnia lui Soliman I, Ungaria a devenit paşalâc în urma a două mari bătălii pierdute consecutiv în acelaşi ţinut, la Mohaci, în 1526 şi 1541. Stăpânirea Imperiului Otoman sub domnia lui Soliman Magnificul s-a întins până în Egipt şi Persia, în timp ce flota era stâpâns Mării Roşii, incluzând Yemen şi Aden şi toată Marea Mediterană, fluturând steagul războiului până pe coastele Africii de Nord, Italia şi Dalmaţia sub comanda temutului amiral Barbarossa.
 
În timpul domniei sale, Soliman a făcut numeroase reforme în domeniul judiciar şi al Armatei, dar s-a ocupat şi de arte.