Cum a ajuns un personaj mitologic erou in benzile desenate, Thor   zeul supererou jpeg

Cum a ajuns un personaj mitologic erou in benzile desenate, Thor - zeul supererou

Personajul Thor a debutat într-o antologie SF/Fantasy cu titlul „Journey into Mystery”, fiind creat de Stan Lee, Larry Lieber şi Jack Kirby. Era o versiune mitologică puţin diferită a lui Thor. În 1984 Kirby declara că a creat o versiune modernă a lui Thor pentru că iubea legendele. Thor n-a fost singurul personaj mitologic introdus în lumea benziilor desenate, însă a fost  cel mai de succes  supererou mitologic.

Thor era fiul zeului Odin (regele zeilor din Asgard) şi al lui Jord. Thor era zeul tunetelor, fulgerelor, furtunilor, stejarilor, al puterii, protecţiei, însănătoşirii şi al fertilităţii.

Într-o peşteră din Norvegia, Jord/Gaea i-a dat naştere în secolul X e.n., iar Odin şi zeiţa Frigga (mama adoptivă) l-au crescut şi educat în Asgard . În urma unei lupte cu giganţii îngheţaţi, Odin l-a adoptat pe Loki. De-a lungul copilăriei şi tinereţii, Loki a fost invidios pe Thor căci era considerat favoritul tatălui şi pretendentul la tron. Ca toţi asgardienii, Thor putea trăi un mileniu în urma consumului de mere aurite din Idunn. Avea o forţă  remarcabilă (probabil superioară  puterilor lui Superman) de a împinge Turnul Înclinat din Pisa cu un singur deget şi de a străpunge Podul Golden Gate. Când intra în luptă, îi creştea adrenalina şi puterea.

Era invulnerabil, se autoregenera şi putea călători mai repede decât viteza luminii, iar strigătul său se putea auzi chiar şi în emisfera opusă a unei planete. Avea abilitatea de a călători în timp şi în alte dimensiuni.  Respiraţia sa putea produce vânturi şi furtuni puternice. Fiind zeu al tunetelor, deţinea ciocanul Mjolnir cu care putea manipula vremea, declanşa fulgere, tunete şi furtuni. Putea să mânuiască orice armă, de la ciocane, topoare până la săbii şi buzdugane. De la o planetă la alta călătorea pe Bifröst cu un car tras de două capre magice zburătoare numite Toothgnasher şi Toothgrinder. La cât de mare era puterea sa, la fel de crescute erau mândria şi aroganţa sa.

clipboard02 6 jpg jpeg

Sursa-Wikipedia

Astfel, în primul număr din seria „Journey into Mystery”(august 1962), Odin a decis ca fiul său să înveţe ce înseamnă umilinţa şi responsabilitatea. Prin urmare, l-a trimis pe Thor (fără arme, fără armură, fără ciocan, fără amintirile sale de zeu) pe Pământ, în corpul unui student la medicină cu dizabilităţi, Donald Blake. Aflându-se în vacanţă în Norvegia după ce a obţinut titlul de doctor, acesta a asistat la o invazie extraterestră. Blake s-a adăpostit într-o peştera unde a descoperit ciocanul Mjolnir. L-a luat şi s-a transformat instantaneu în zeul tunetelor. Blake află abia în numărul 158 al seriei că era Thor. După ce i-a învins pe extratereştrii, Thor a trăit cu o dublă identitate, petrecându-şi timpul ca om cu o asistentă medicală, Jane Foster, de care se îndrăgosteşte, şi apăra  Pământul de forţele răului. Prezenţa lui Thor atrage imediat atenţia fratelui său vitreg, Loki şi îşi aduce anturajul pe Pământ, inclusiv pe Destroyer. În urma luptei desfăşurate, Thor iese învingător şi capătă statutul de membru „Avenger”. Fiind îndrăgostit de Jane Foster şi căpătând o afinitate pentru planeta Pământ, Thor refuză ordinele tatălui său de a se întoarce pe Asgard. Se împrieteneşte cu Hercule pe care îl salvează de zeul Pluto, o salvează de multe ori pe Jane Foster, îndeplineşte anumite sarcini ale tatălui sau, se luptă cu demoni sau  cu trollul Ulik care a încercat să-i fure ciocanul şi o salvează pe Sif după ce este răpită de Him.

În ediţia care avea ca temă „Ragnarock”, Thor se aliază cu Loki împotriva giganţilor şi Şarpelui Midgard. Thor îl învinge pe Şarpele Midgard, dar corpul său este pulverizat. Loki îl trădează şi îl reface pe Distrugătorul care găseşte forma lichidă a zeului căzut şi încearcă să o anihileze. Dar forma lichidă a lui Thor preia controlul asupra minţii Distrugătorului şi o forţează pe Hela să-i redea forma adevărată. Zeul Tunetului revine la viaţă şi îi rupe braţul lui Loki pentru acţiunile sale. Îl găseşte apoi pe Odin închis de Seth, pe care îl eliberează.

Îl ucide pe Loki, iar Odin se trezeşte şi îl iartă pe Thor pentru toate greşelile sale. Thor va înfrunta însă un nou inamic mult mai puternic-Thanos, care încearcă să obţină dominaţia asupra universului. Odin moare în bătălia împotriva lui Surtur, iar Thor devine noul conducător al Tărâmului Asgard. Acesta îi anihilează sau îi închide pe opozanţi şi se căsătoreşte cu Amora cu care fac un copil.

În urma resetării timpului, Loki îl readuce la viaţă pe Surtur şi declanşează  Ragnarokul. Thor întrerupe ciclul Ragnarok definitiv şi intră în hibernare.

Ciocanul său, Mjolnir, este găsit pe Pământ şi este adus sub protecţia armatei SUA. Doctor Doom va încerca fără succes să ridice ciocanul, care intră în posesia lui Donald Blake, care era incubatorul conştiinţei lui Thor.

În anii 2006-2007, în timpul seriei „Civil War”, Tony Stark (Iron Man), care era de partea forţelor guvernamentale federale, şi luptând împotriva taberei Căpitanului America, a încercat să folosească ADN-ul lui Thor pentru a crea o clonă perfectă pentru a-l servi. Thor l-a văzut,   s-a înfuriat şi a venit pe Pământ. Iron Man i-a spus că trebuie să fie înregistrat de forţele guvernamentale. Thor i-a spus că cine se va apropia de Asgard neinvitat va suferi consecinţe dure fără milă.

Thor a apărut şi în seria „Secret Invasion” din 2008, în care Thor îl ucide pe bunicul său, Bor, şi îl exclude pe Loki din Asgard. Totuşi, ciocanul său a fost deteriorat şi a trebui să apeleze la Doctor Strânge pentru a-l repara. Doctor Strânge i-a spus că el şi cu ciocanul sunt într-o relaţie simbiotică şi că dacă ciocanul va fi distrus, Thor va muri definitiv. După seria „Original Sin”, Thor luptă împotriva lui Malekith în care îşi pierde braţul drept. Jane Foster preia Mjolnirul şi puterile lui Thor, devenind zeiţa tunetului.

Thor a fost ecranizat pentru prima dată în serialul animat The Marvel Super Heroes (1966). Personajul a fost interpretat de actorul Chris Hemsworth în filmele Thor, Thor:The Dark World şi Thor:Ragnarok.

Surse:

http://marvel.com/universe/Thor_(Thor_Odinson)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Thor_(Marvel_Comics)_titles