Criptografii britanici nu reușesc să descifreze un mesaj codat din timpul celui de al Doilea Război Mondial jpeg

Criptografii britanici nu reușesc să descifreze un mesaj codat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Publicam acum două săptămâni un articolreferitor la un mesaj misterior din timpul celui de-al doilea război mondial care i-a băgat în ceață pe criptogafii britanici. Aceștia încearcă de câteva săptămâni bune să descifreze mesajul descoperit la piciorul unui porumbel și, potrivit BBC, nu reușesc

Dându-și seama că le-ar fi aproape imposibil să descifreze codul fără informații suplimentare, specialiștii au făcut apel la public, în speranța că cineva le va oferi cheia misteriosului cod.

Mesajul a fost descoperit de David Martin în timpul procesului de renovare a șemineului casei sale din Surrey. Martin a găsit rămășițele unui porumbel la piciorul căruia era atașat un cilindru mic, în interiorul căruia se afla un mesaj codat.  La începutul lunii noiembrie, mesajul a ajuns în posesia guvernului britanic, care i-a însărcinat pe criptografi cu descifrarea acestui mesaj ce ar putea aduce noi informații privind operațiunile din timpul celui de-al doilea război mondial.

6a00d8341bf67c53ef017c33208ce9970b 800wi 0 jpg jpeg

Un istoric care se ocupă de această problemă (și care a dorit să rămână anonim) a declarat că pentru BBC că specialiștii nu-și fac prea mari speranțe în privința descifrării mesajului deoarece acest gen de coduri folosite în operațiunile militare erau gândite în așa fel încât să nu poată fi descifrate decât de destinatar. Iar în condițiile în care nu se cunoaște încă destinatarul acestui mesaj, din moment ce porumbelul nu a ajuns la destinație, sfârșind în hornul casei lui David Martin, șansele ca acest cod să fie spart sunt foarte mici.

Experții cred că acest mesaj ar fi putut fi codat în 2 moduri. O variantă este că ar fi fost că mesajul a fost codat folosind un cifru la întâmplare, cunoscut doar expeditorului și destinatarului, caz în care codul va rămâne pentru totdeauna un mister.  Cea de-a doua variantă este că acest cod avea la bază un sistem de cifrare gândit pentru o anume operațiune astfel încât informațiile referitoare la operațiunea respectivă să poată fi redate cât mai concis într-un mesaj. Chiar și-așa, fără informații privind sistemul de cifrare, codul nu poate fi spart.

Au existat speculații potrivit cărora mesajul ar fi fost trimis de un agent SOE cu destinația Bletchley Park, locul în care criptografii britanici lucrau în timpul războiului la descifrarea mesajelor inamice. Dar un agent aflat sub acoperire în Europa nu ar fi avut asupra sa nimic pe care să fie notat vreun cifru sau sistem de cifrare, astfel că i-ar fi fost imposibil să trimită un asemenea mesaj. În plus, la Bletchley specialiștii se ocupau mai degrabă cu mesajele germane și japoneze, și nu ar fi putut fi destinația unui mesaj trimis de un agent britanic.

Același istoric declara, în glumă, că cea mai bună sugestie pe care au primit-o până acum de la public a fost că, din moment ce mesajul a fost găsit într-un șemineu, primele 2 cuvinte ar fi probabil „Dragă Moșule”. Mesajul ar putea fi totuși descifrat, deoarece mai sunt persoane în viață care pe vremea războiului lucrau în centrele de comunicații destinate descifrării codurilor, iar cineva ar putea avea informația-cheie necesară pentru revelarea acestui mister.