Există astăzi o adevărată industrie în jurul prezicerii viitorului prin astrologie, prin horoscop în diferite variante, prin chiromanţie etc. Mulţi trec din tabăra ştiinţei şi a experimentului în cea a ocultismului de toate formele, demonstrând astfel teza marelui psiholog francez Gustave Le Bon (1841 – 1931) că în materie de credulitate nu există limite.

Savantul, expert în modul de gândire a maselor, aducea şi un exemplu despre cum mintea poate să fie grav afectată dacă nu este utilizată corect. O revistă spiritistă, condusă de un reputat profesor universitar, oferea cititorilor patru teme de meditaţie, una mai interesantă ca alta. Două erau de-a dreptul şocante:disecţia unor zâne ce locuiesc la marginea pădurilor şi istoria a patru fantome ce ar fi cântat cu elan patriotic imnul naţional al Franţei. Păcat că n-au bătut şi pas de defilare! Naivitatea mulţimilor, comparate perfect cu nişte copilaşi foarte creduli, poate fi exploatată foarte uşor de către manipulatori ce se proclamă adepţii unor drepte credinţe sau de tot felul de ghicitori şi şarlatani. Scopul scuză mijloacele! Gustave Le Bon a decedat în 1931 şi n-a mai apucat să vadă cum masele au fost jucate pe degete de către Adolf Hitler.

          O altă afirmaţie interesantă ar fi aceea referitoare la lipsa popoarelor ce n-au fost dominate de credulitate şi de ideile fixe. Oamenii sunt robi până la sfârşitul vieţii unor idealuri înalte sau nobile pentru care merită chiar să-şi dea viaţa. Astfel, comuniştii europeni au fost convinşi că a distruge civilizaţia occidentală la ordinele lui Iosif Stalin ar fi un mare progres, chiar dacă pentru un timp ar fi utilă alianţa cu Adolf Hitler. Generos finanţaţi de Moscova, comuniştii au făcut totul pentru atingerea măreţului vis de a distruge lagărele germane pentru a le înlocui cu cele sovietice. Din motive economice, puteau să fie refolosite. Muncitorii francezi au deschis drumul tancurilor germane prin sabotarea carelor grele de luptă B1. Şi astăzi se menţine legenda că blindatele franceze erau puţine şi inferioare calitativ Avioanele de bombardament explodau la decolare până când s-a aflat că un tânăr perfora conductele de combustibil astfel încât incendiul să pară de natură tehnică. Producţia de tunuri era încetinită sau armele ieşeau cu defecte. S-a aruncat vina dezastrului numai pe militari, dar sabotajele de stânga, plecate din credinţa unui egalitarism aducător de lapte şi miere, au demonstrat marele impact al lipsei de raţiune a oamenilor atinşi de obsesii.

Bibliografie minimală

Le Bon, Gustave, Incertitudinile prezentului, Institutul European, Iaşi, 1996.

Le Bon, Gustave, Opiniile şi credinţele, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1995.