Controversatul mormânt antic de la Vergina jpeg

Controversatul mormânt antic de la Vergina

📁 Grecia Antică
Autor: Redacția

Un mister pe care toți arheologii din lume și-ar dori să-l rezolve este legat de mormântul regal de la Vergina. Ale cui rămășițe sunt cele descoperite în bogatul mormânt plin cu aur descoperit în Grecia ? Mormântul, găsit în 1977, ar putea fi locul de veci al lui Filip II al Macedoniei, cuceritor al Greciei și tată al lui Alexandru cel Mare, cel care avea să împingă granițele imperiului tatălui său până la granițele Indiei. Sau ar putea fi vorba de un alt Filip – Filip III Arrhidaios, fratele vitreg al marelui Alexandru. 

Majoritatea savanților argumentează că prima variantă este, totuși, cea corectă, și că Filip II ar fi îngropat în mormântul de la Vergina. Principalul argument se bazează pe cercetarea rămășițelor feminine descoperite în același mormânt, care aparțin unei femei prea tinere ca să fi fost soția lui Filip Arrhidaios. 

Controversatul mormânt a fost descoperit în 1977. Înăuntrul său, alături de picturi și obiecte ceramice, se afla și un sarcofag de aur ce conținea oasele incinerate ale unui bărbat, precum și oasele (mult mai fragmentate) ale unei femei. Cei care au descoperit mormântul au declarat că bărbatul în cauză ar fi fost Filip al II-lea, care a urcat pe tronul Macedoniei în anul 359 î.Hr., ca regent pentru nepotul său minor. El a uzurpat însă tronul pentru sine și a pornit în curând un război de cucerire a teritoriilor vecine. 

hades and persephone vergina jpg jpeg

Filip a fost asasinat de unul dintre bodyguarzii săi în anul 336, în capitala Macedoniei. Motivul rămâne necunoscut;istoricii antici au propus mai multe variante, inclusiv una în care regele ar fi fost ucis de un vechi amant, și o alta în care asasinul a fost nimeni altul decât Olympia, cea de-a patra soție a lui Filip, despre care Plutarh scria că obișnuia să doarmă cu șerpi. 

Olympia ar fi avut, cu siguranță, curajul și sângele rece necesare pentru a recurge la un asemenea gest. Ea s-a implicat activ în politica macedoneană și nu s-a sfiit să și ucidă în interes propriu. Femeia și-a propus să-l ajute pe fiul ei, Alexandru, să ajungă pe tronul Macedoniei;pentru asta, a aranjat ca cei doi copii ai lui Filip cu o altă soție, Cleopatra Eurydice, să fie omorâți, și a forțat-o pe aceasta să se sinucidă. Arheologii care susțin că mormântul de la Vergina conține oasele lui Filip al II-lea au argumentat că rămășițele feminine descoperite alături ar aparține Cleopatrei. 

Însă nu toți specialiștii cred că mormântul aparținea lui Filip al II-lea. În 1981, în urma unei noi examinări a rămășițelor umane, s-a lansat teoria potrivit căreia acestea ar aparține lui Filip III Arrhidaios. După moartea lui Alexandru cel Mare în 323 î.Hr., tronul a revenit lui Filip III, un bărbat despre care istoricii antici au scris că era instabil psihic. Din nou, Plutarh a scris că Olympia ar fi fost devină pentru handicapul lui Filip III, căci ar fi încercat să-l otrăvească pe acesta când era copil. 

philip ii larnax vergina greece 0 jpg jpeg

Însă soția lui Filip III, Eurydice, era mult mai capabilă în funcția de lider. Încercările ei de a prelua puterea au dus la o confruntare directă cu Olympia și aliații ei. În anul 317 î.Hr., în timpul unui război de secesiune a imperiului, forțele Olympiei au învins, iar Filip III a fost executat și soția sa obligată să se sinucidă. Un an mai târziu, trupurile lor au fost exhumate și li s-a organizat o ceremonie funerară regală pentru a întâri legitimitatea următorului rege. 

Mare parte din dezbaterea legată de rămășițele din misteriosul mormânt s-a concentrat pe oasele incinerate. Jonathan Musgrave, anatomist la Universitatea din Bristol, a creat o reconstrucție facială a craniului și a argumentat că o crestătură în os deasupra unui ochi se potrivește descierilor istorice ale rănilor de război ale regelui Filip II. Însă în anul 2000, un paleoantropolog grec a publicat o lucrare în care argumenta că aceste urme s-ar putea datora la fel de bine procesului de incierare. 

Numeroase alte studii au fost efectuate pe oasele descoperite, fără a lămuri definitiv problema, apoi specialiștii și-au îndreptat atenția asupra rămășițelor feminine din mormânt. Astfel, ei spun că ele aparțin unei femei de circa 30-34 de ani, care avea un os fracturat la piciorul stâng, din cauza căruia acesta era mai scurt decât piciorul drept. Armura feminină de călăreț arată clar că personajul în cauză avea o astfel de malformație la piciorul stâng. Asta sugerează că artefactele – inclusiv 74 de săgeți – aparțin femeii îngropate în mormânt și că ar fi vorba de prințesa de origine scită cu care Filip II s-a căsătorit în anul 339 î.Hr. 

macedonian museums 42 arx bas tafoi berginas 185 jpg jpeg

Chestiunea rămâne însă deschisă, iar arheologii nu știu dacă vor mai descoperi indicii noi pentru a stabili exact identitatea bărbatului și femeii din mormântul de la Vergina, un sit cultural-turistic foarte important pentru Grecia, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Asta face ca dezbaterea să fie cu atât mai importantă. Muzeul de acolo, dar și UNESCO, prezintă mormântul ca aparținând lui Filip al II-lea, deși nu toți specialiștii acceptă această ipoteză.