Ciuma lui Pericle a fost tifos exantematic? jpeg

Ciuma lui Pericle a fost tifos exantematic?

Epidemia din Atena a contribuit în mod esenţial la slăbirea potenţialului ofensiv prin marile pierderi umane şi prin uciderea conducătorului priceput. Istoricii au ajuns la concluzia că boala vinovată de hecatomba umană a fost ciuma, dar nu există un consens total. Cercetătorul Indro Montanelli a publicat în 1994 Istoria grecilorşi a susţinut fără să argumenteze teza prezenţei tifosului. A realizat totuşi o comparaţie cu alte campanii militare în care soldaţii au fost decimaţi (Indro Montanelli, Istoria grecilor, Editura Artemis, Bucureşti, p. 217).

Teoria pare interesantă la o primă vedere. Petele există în tifosul exantematic şi nu în ciumă unde apar buboni negri. Simptomele se potrivesc parţial.Efectele asupra memoriei există în ambele descrieri. Amnezia era prezentă. Totuşi, multe date nu se potrivesc. Tucidide, un fin observator militar şi personal încercat de virulenţa epidemiei, n-a semnalat prezenţa masivă a păduchilor, agentul care vehiculează agentul tifosului. Să presupunem că grecii antici erau obişnuiţi cu insectele şi nu le-au acordat atenţie. Tusea violentă nu apare în tifos. Nici complicaţiile digestive mortale nu sunt specifice tifosului.

Cine a fost atunci asasinul invizibil din secolul al V-lea? Extrema contagiozitate ne îndeamnă să ne orientăm spre o epidemie virală. Lista simptomelor indicate de Tucidide, atins şi el de virus, se potriveşte perfect curujeola. Pare ciudat că această aparent inofensivă boală a copilăriei să fi făcut ravagii şi printre maturi, dar să nu uităm că era vreme de război, populaţia era înghesuită în locuinţe insalubre şi că în ţările sărace din Africa mai ucidea şi în secolul al XX-lea până la 20 – 30% din cei atinşi. Se explică de ce medicii au dus o luptă înverşunată cu pojarul şi au reuşit prin vaccinare să-i limiteze efectele. Atena a fost mai mult ca sigur victima unui import de virus şi lipsa imunităţii şi-a spus cuvântul.

           Criminalul din Atena rămânepojarulşiTucididea fost primul istoric care a lăsat o descriere exactă a maladiei.