Cine a inventat jocul de remi? Există trei teorii    jpeg

Cine a inventat jocul de remi? Există trei teorii...

Autor: advertorial

Remi (rummy) este unul dintre cele mai cunoscute jocuri din toate timpurile, fiind practicat pe toate continentele. Unii îl joacă pentru distracție, alții „se folosesc” de el pentru ca timpul să treacă mai repede, în călătoriile lungi, iar alții încearcă să obțină venituri suplimentare, jucând pe bani ca pe oricare alte jocuri ca la cazino ruletă, blackjack sau sloturi.

În ceea ce privește jocul cu cărți, unii spun că rummy-ul a evoluat din jocul de cărți Conquian, inventat în Spania și răspândit în America începând cu 1909, de imigranții din această țară. Din America, a ajuns în Anglia. Conquian ar fi fost cea dintâi variantă de remi. Se joacă cu 40 de cărți, în minim doi jucători, iar obiectivul este să scapi de toate cărțile din mână.

Alții spun că „primul” a fost remi-ul indian, care s-a inspirat din jocul de cărți american gin rummy. Acest joc a fost preluat, însă, de mai multe țări care l-au transformat după preferințele și imaginația jucătorilor. În India, când spun „rummy”, oamenii nu se pot gândi decât la varianta dezvoltată în țara lor: fiecare jucător primește câte 13 cărți, apoi trage de jos și lasă pe masă cărți până când formează combinații valide. 

O a treia teorie este că rummy-ul are origini asiatice, din jocul de cărți Mahjong, care era practicat în China în urmă cu aproape o mie de ani. Mahjong se baza pe același principiu, de a trage câte o carte de pe masă și de a da câte o carte jos. În secolul al XIX-lea, cele două jocuri au început să fie considerate unul și același, fiind cunoscute și sub alte denumiri, precum „Khanhoo” sau „Kon Khin”. Există și păreri conform cărora la originea rummy-ului ar sta jocul japonez „Hanafuda”, inventat de portughezii care au ajuns în „Țara soarelui răsare” pentru a face comerț.

Jocul cu piese a fost creat de un român

Historia (2) (1) jpg jpeg

În ceea ce privește remi-ul cu piese, foarte popular în țara noastră, lucrurile sunt mai clare. El a fost creat în jurul anului 1930 de către Ephraim Herțeanu, un român care a emigrat în Israel.

Setul de remi conține 106 piese și 4 table de joc, deci la masă se pot așeza maxim patru jucători. Se fac grămezi de câte șapte piese și fiecare jucător primește două grămezi, cu excepția jucătorului care va da primul jos, acesta primind 15 piese.

Toate piesele trebuie aranjate în așa fel încât să se obțină serii și suite. O serie este o formație de piese cu aceeași valoare, dar de culori diferite, în timp ce o suită este o formație în care piesele au valori consecutive și sunt de aceeași culoare. Ambele tipuri de formații trebuie să conțină cel puțin 3 piese. O serie poate fi formată din maxim 4 piese, în timp ce suitele pot fi formate din maxim 14 piese.

Primele seturi de rummy au fost făcute de Ephraim Herțeanu împreună cu ceilalți membrii ai familiei în curtea casei sale. El a vândut aceste seturi din ușă în ușă și în magazine mici. În timp, remi-ul a devenit cel mai vândut joc din Israel în alte țări, iar în 1977 a fost cel mai bine vândut joc în Statele Unite ale Americii.