Cine a fost primul campion de box la categoria grea? jpeg

Cine a fost primul campion de box la categoria grea?

Boxul are o istorie lungă, care începe la jocurile Olimpice din anul 688 I.Hr., când un luptător pe nume Onomastos din Smyrna câştigă primul campionat de box din istorie.

Sportul evoluează şi trece de la etapa în care se lupta fără mănuşi sau altă protecţie după modelul London Prize Rules la regulile Queensberry care în 1860 standardizează boxul. Regulile Queensberry au stabilit runda de trei minute, purtarea mănuşilor şi construirea ringului cu funii.

Primul campion de box la categoria grea a fost John L. Sullivan. Poreclit “Boston Strong Boy”, el s-a născut în anul 1858 în sânul unei familii de irlandezi imigranţi în Roxbury, Massachusetts. Sullivan a câştigat primul campionat în anul 1882 în faţa lui Paddy Ryan în Mississippi.  Era campionul absolut la box, iar în anul 1887 trece definitiv la regulile Queensberry. Sullivan reuşeşte să-şi păstreze titlul timp de 5 ani, luptând cu cei mai mari boxeori ai vremii, refuzând însă să boxeze cu atleţi de culoare. În 1892 Sullivan pierde titlul în faţa lui James J. “Gentleman Jim” Corbet. Corbet îl face K.O pe Sullivan în runda 21 a meciului  în New Orleans.

John L. Sullivan, în anul 1898

John L  Sullivan 1898 jpg jpeg