China şi Rusia se ciocnesc în Kîrgîzstan jpeg

China şi Rusia se ciocnesc în Kîrgîzstan

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

Odată cu escaladarea violenţelor din Kîrgîzstan, China îşi vede ameninţate interesele economice şi politice din această republică. Autorităţile de la Bejing se tem că Rusia va profita de noua situaţie pentru a elimina prezenţa Chinei în Kîrgîzstan, precizează The Moscow Times.

La două luni după confruntările sângeroase din aprilie 2010, un nou conflict între etnicii uzbeci şi cei kîrgîzi zguduie de câteva zile Kîrgîzstanului. Guvernul interimar de la Bişkek a instituit, la mijlocul lunii iunie, starea de asediu în regiunea Jalal-Abad din sudul Kîrgîzstanului, unde două treimi dintre localnici sunt uzbeci şi unde s-au refugiat susţinătorii fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev.În tot acest timp, marii actori internaţionali au privirea îndreptată spre evenimentele din Kîrgîzstan. China îşi vede date peste cap planurile de influenţă economică şi politică în acest stat. SUA este afectată şi ea puternic de violenţele din Kîrgîzstan. Până la escaladarea volenţelor din acestă ţară, Statele Unite foloseau o bază situată în apropiere de Bişkek, ca escală pentru transportul trupelor din Afganistan, iar Rusia este acuzată tot mai insistent de comunitatea internaţională că s-ar afla în spatele destabilizări Kîrgîzstanului.

China a încercat de ani de zile să exercite o influenţa economică şi politică asupra Kîrgîzstanului. Schimburile comerciale bilaterale au crescut la 9.3 miliarde dolari în 2008, faţă de doar câteva sute de milioane de de dolari la începutul deceniului. China a exportat în aceasă ţară tot ce se putea vinde, de la fructe şi piese auto, la electronică şi textile. Chiar şi în aceste zile, peste 200 de camioane încărcate cu marfă din China aşteaptă să intre în Kîrgîzstan la trecătoarea Yierkeshitan, atunci când situaţia o va permite.

Experţii sunt de părere că prelungirea actualei crize ar putea diminua influenţa economică  Beijing-ului în Kîrgîzstan, în timp ce influenţa Rusiei va spori. "China va suferi un declin de influenţă directă în Kîrgîzstan pe termen scurt, mai mult din cauza unei posibile prezenţe militare a Rusiei", a declarat Niklas Swanstrom, professor la  Universitatea Johns Hopkins."În funcţie de modul în care Rusia  îşi joacă cărţile, există riscul ca ea să îşi consolideze prezenţa politică şi militară în Kîrgîzstan ", a spus Swanstrom.

Chiar şi fără o prezenţă a trupelor ruseşti pe teritoriul ei, Kîrgîzstanul rămâne încă puternic dependent de Rusia în privinţa energiei şi aprovizionări cu alte produse cheie, cu toate că produsele chinezeşti reprezintă în prezent o mare parte din importurile Kârgâzstan non-energetice. De asemenea, în pericol ar putea fi construirea liniei de cale ferată care să conecteze China, Kîrgîzstanul şi Uzbekistanul. Instabilitatea prelungită ar putea afecta construirea ei la nesfârşit.Deşi speră că Rusia poate contribui la stabilizarea situaţiei din Kîrgîzstan, Beijing priveşte cu precauţie la Moscova şi Washington care ar putea folosi in avantajul lor  criza din această ţară pentru a reduce din influenţa Chinei în această zonă a Asiei Centrale.