Centenarul Carol I jpeg

Centenarul Carol I

📁 Carte
Autor: Redacția

În anul 2014 trei evenimente amintesc de primul Rege al României, Carol I (1839-1914):în 20 aprilie se împlinesc 175 de ani de la naşterea Suveranului, în 15 noiembrie 145 de ani de la căsătoria sa cu Elisabeta de Wied, iar în 10 octombrie comemorăm centenarul morţii Regelui.

Portretul Regelui Carol I. în opera Reginei Elisabeta (Carmen Sylva). Autor:Silvia Irina Zimmermann. Cu o prefaţă de A.S.R. Principele Radu al României şi o introducere de acad. prof. univ. dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca, cu numeroase fotografii din Arhiva Princiară de Wied şi din colecţia autoarei, Bucureşti, Editura Curtea Veche, apare în octombrie 2014.

Cartea de faţă propune publicului o amintire literară despre Rege din viziunea persoanei care i-a stat alături la tronul ţării şi în viaţă:Regina Elisabeta a României, născută Principesă de Wied (1843-1916).

Volumul conţine un prim studiu mai amănunţit despre imaginea Regelui Carol I al României în opera literară publicată de Carmen Sylva, urmat de textul integral al jurnalului de călătorie al Reginei Pe Dunăre (1905), precum şi numeroase fotografii din epocă din Arhiva Princiară de Wied, dedicate de Regina Elisabeta familiei sale din Neuwied, prin care, cu mândrie, scotea în evidenţă realizările augustului ei soţ în noua lor patrie, România.

Foto imprimată în:P. Lindenberg, König Karl von Rumänien (1923), colecţia S.I. Zimmermann.