Cele mai lungi asedii din istorie jpeg

Cele mai lungi asedii din istorie

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția

Data de 8 septembrie marchează începutul asediului Leningradului (1941). A fost unul dintre cele mai dure asedii din Al Doilea Război Mondial, comparabil cu cel al Stalingradului, dar dacă privim înapoi în istorie, realizăm că cele mai grele asedii ale războaielor moderne nici nu se compară cu bătăliile din istoria îndepărtată. Astfel, cele mai lungi asedii din istorie au avut loc cu mult înaintea epocii moderne, în perioada medievală sau antică. În acest scurt TOP 5, cel mai scurt asediu a durat... opt ani, iar cel mai lung, 21 de ani. Să vedem care au fost ele.

Asediul cetății Drepana (249-241 î.Hr., Primul Război Punic)

doj roberts 01 jpg jpeg

Situat în vestul insulei Sicilia, Drepana era unul dintre cele mai importante forturi navale ale Cartaginei. În timpul Primului Război Punic (264-241 î.Hr.), fortul a devenit ținta forțelor romane.

Fortul a fost atacat de romani în anul 249 î.Hr. Asediată atât pe uscat, cât și pe mare, Drepana a reușit să reziste în fața inamicilor până în anul 241 î.Hr., când blocada a fost spartă, iar forțele cartagineze au distrus flota Romei. În total, Cartagina, cu cele 120 nave ale sale, a scufundat sau capturat 93 de nave romane fără a pierde nici măcar un vas. Drepana a putut fi astfel aprovizionată dinspre mare, în timp ce asediul pe uscat continua. Însă în anul 241 î.Hr., romanii aurevenit cu o flotă mai puternică și i-auînvinspe cartaginezi. Sfârșitul asediului, după opt ani de zile, a marcat și finalul Primului Război Punic.

Asediul Salonicului (1422-1430) 

vgmcmfd jpg png

Asediul Salonicului din anii 1422-1430 se înscrie în încercările otomanilor de a-și extindeputereacătre Europa. Inițial, asediul a pornit ca urmare a dorinței sultanului Murad II de a-i pedepsi pe Împărații bizantini din dinastia Paleologilor pentru încercările lor de a incita armata otomană la rebeliune.

Asediul a început în anul 1422, iar un an mai târziu Andronic Paleologul a cedat controlul orașului Republicii Venețiene, care și-a asumat sarcina de a-l apăra. Venețienii nu și-au dat seama cât de scump îi va costa apărarea Salonicului, însă în pofida dificultăților, nu au cedat.

Blocada navală a durat opt ani, până în 1430, când otomanii au asaltat orașul și l-au cucerit. Populația era deja foarte slăbită în urma foametei cauzate de blocadă, iar în 1430, când turcii au inițiat atacul final, Veneția n-a reușit să strângă decât câțiva mii de soldați, un număr insuficient pentru apărarea orașului.

Asediul Ishiyama-­Honganji (1570-1580)

1280px sakaiteepo 1 jpg jpeg

Războiul Ishiyama-Honganji a avut loc în 1570-1580, spre sfârșitul perioade Statelor Războinice din Japonia. Oda Nobunaga, samuraiul care a inițiat spre sfârșitul secolului al XVI-lea campania de unificare a Japoniei, s-a lovit de rezistența sectei călugărilor-războinici Ikkō-ikki, care controlau o rețea de fortificații, temple și comunități. Războiul dintre ei a avut ca element central lupta pentru cucerirea bazei Ikkō-ikki, fortăreața-catedrală Ishiyama-Honganji (din Osaka de azi).

În timp ce Nobunaga și aliații lui au condus atacuri împotriva comunităților și fortificațiilor Ikki din provinciile învecinate, slăbind astfel sistemul de sprijin al fortăreței, restul armatei sale a instituit un asediu, blocând căile de acces și aprovizionare. Asediul s-a încheiat după zece ani, în 1580.

Căderea Philadelphiei (1378-1390)

philadelphia jpg jpeg

Căderea cetății Philadelphia în mâinile turcilor otomani a marcat sfârșitul ultimei așezări grecești independente din AsiaMică. Deși cetatea era creștină, la asediul ei, ce a durat 12 ani, a participat și un contingent bizantin.

Teoretic, Philadelphia aparținea de Imperiul Bizantin, dar era despărțit de centrul puterii bizantine printr-o zonă controlată de otomani, astfel încât cetatea era practic independentă. Înainte de căderea sa, orașul evitase soarta vecinilor cuceriți de otomani prin plata tributului. În anul 1378, Manuel II Paleologul le-a promis turcilor orașul Philadelphia;dorea, în schimb, sprijin din partea sultanului în cadrul războiului civil care cuprinsese atunci Imperiul. Locuitorii cetății nu au acceptat însă planul împăratului și s-au opus otomanilor.

Sultanul a supus Philadelphia unui asediu îndelungat, căruia populația îi rezistă timp de 12 ani. În cele din urmă, orașul a fost cucerit doar după ce otomanii au primit ajutor din partea liderilor bizantini implicați în războiul civil.

Asediul Candiei (1648-1669) 

11f chania siege jpg jpeg

Asediul Candiei (astăzi Heraklion, Creta) a fost cel mai lung asediu din istorie:a durat nu mai puțin de 21 de ani, ceea ce înseamnă că cei născuți în primii ani ai asediului au ajuns să lupte în ultimele bătălii.

Asediul a început în luna mai a anului 1648, după ce Cavalerii Ospitalieriau atacat un convoi otoman. Sultanul a răspuns prin trimiterea unei forțe de 60.000 de oameni în Candia, cetate venețiană, acolo undecavalerii debarcaseră cu prada capturată de pe navele otomane.

Turcii au asediat orașul timp de trei luni, au tăiat aprovizionarea cu apă și au blocat căile de acces ale venețienilor către oraș, după care au început bombardamentele. Acestea nu au avut însă efectul scontat, căci apărătorii cetății au rezistat eroic. Veneția a răspuns printr-o încercare de a bloca strâmtoarea Dardanelelor, pentru a-i opri pe turci să-și reaprovizioneze forța expediționară din Creta.

Venețienii au încercat să spargă asediul în 1666, apoi din 1669, însă fără succes. În cele din urmă, căpitanul Morosini, care conducea apărarea cetății, a mai rămas doar cu 3600 de soldați și a fost obligat să accepte o capitulare cu termeni onorabili, ce le-a permis creștinilor să părăsească în siguranță Candia.