Cele 5 bătălii navale care au schimbat istoria SUA jpeg

Cele 5 bătălii navale care au schimbat istoria SUA

📁 Biografii
Autor: Alexandru Danilov

Pentru a fi considerat o superputere, un stat trebuie să fie în stare să-şi proiecteze puterea navală pe tot cuprinsul mărilor şi oceanelor. SUA şi-a exploatat excelenta poziţionare geostrategicăîntre Oceanul Atlantic şi Pacific, construindu-şi treptat dominaţia pe mările şi oceanele lumii. Controlul rutelor comerciale şi-a bazelor de aprovizionare sunt principalele condiţii pentru ca un stat să fie considerat o putere navală. Atunci când deţii controlul mării, poţi limita drastic opţiunile strategice ale adversarilor. Marina regală britanica este modelul perfect pentru un stat care a reuşit să-şi construiască un imperiu colonial folosidu-se de  profesionalismul forţelor sale navale, care au securizat rutele de aprovizionare pentru navele  comerciale britanice.

Ca fostă colonie britanică, SUA a demonstrat că a învăţat bine lecţia în ceea ce priveşte controlul mărilor şi oceanelor

Profesorul Craig L. Symond  de la Academia navală a SUA a identificat în cartea sa intitulată  Decision at Sea:Five Naval Battles that Shaped American History, cele 5 momente cruciale din istoria Statelor Unite în care forţele navale au jucat un rol cheie.

1.Bătălia de la Lake Erie(10 septembrie 1813)

Bătălia de la Lake Erie face parte din Războiul de la 1812, denumit şi Al doilea Război de Indpendenţă. În această confruntare navală desfăşurată în zona Marilor Lacuri, 9 nave de război americane au capturat 6 nave britanice.Câştigarea acestei  bătălii, le-a permis americanilor să recupereze Detroit-ul şi să câştige ulterior Bătălia de la Moraviantown (5 octombrie 1813) împotrivaconfederaţiei indiene Tecumseh.

 

http://www.skipjackmarinegallery.com/mm5/graphics/00000001/MAE001_folk_painting_Battle_of_Lake_Erie_unframed_reg.jpg
http://www.skipjackmarinegallery.com/mm5/graphics/00000001/MAE001_folk_painting_Battle_of_Lake_Erie_unframed_reg.jpg

2.Bătalia de la Hampton Roads (8-9 martie 1962)

A fost una dintre cele mai importante bătălii din timpul Războiului Civil(1861-1865), care a marcat în acelaşi timp şi un moment istoric în proiectarea şi construcţia navelor de război. Este bătălia în care se evidenţiază prima cuirasată din fier, botezată USS Virginia(Ex-USS Merrimac), aparţinând Confederaţiei. USS Virginia a navigat în estuarul Elizabeth River(Virginia) pentru  a rupe blocada  organizată de către navele de lemn ale Uniunii . La finalul bătăliei, USS Virginia se detaşează de toate celelalte nave şi marchează un nou capitol în istoria războiului naval şi deasemenea inaugurează o nouă clasă de nave cunoscute sub numele de monitoare. Este interesant de notat faptul că USS Virginia era protejată de fier până la linia de plutire. Cu alte cuvinte sub linia de plutire era vulnerabilă.

http://spotlights.fold3.com/wp-content/uploads/2012/03/hampton-roads_battle1.jpg
http://spotlights.fold3.com/wp-content/uploads/2012/03/hampton-roads_battle1.jpg

3. Bătălia din Golful Manila (1 mai 1898)

Bătălia din Golful Manila face parte din Războiul americano-spaniol din 1898, care a marcat prăbuşirea imperiului colonial spaniol şi afirmarea în statutul de mare putere a SUA. Confruntarea navală din golful Manila a fost cea mai decisivă bătălie  din toată istoria războielor navale deoarece  a avut ca rezultat încheierea perioadei coloniale spaniole din istoria Filipinelor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/USS_Olympia_art_NH_91881-KN.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/USS_Olympia_art_NH_91881-KN.jpg

4. Bătălia de la Midway (4 iunie 1942)

Bătălia de la Midway a fost una dintre cele mai importante bătălii din Al Doilea Război Modial, desfăşurată în teatrul de operaţiuni din Pacific . Forţele navale ale SUA reuşesc să obţină o victorie decisivă, reuşind să producă daune insurmontabile flotei Imperiului Japoniei.

 Importanţa imensă a bătăliei de la Midway este subliniată de istoricul militar John Kaegan care o numeşte ca fiind “cea mai surprizătoare şi decisivă lovitură din istoria războiului naval”

Americanii au reuşit să spargă atunci codurile secrete japoneze şi să afle toate detaliile legate de atacul planificat de japonezi. Planul japonezilor de a  atrage în capcană portavioanele SUA s-a dovedit un dezastru cum nu a mai văzut Japonia în 350 de ani de istorie.

In this June 1942 file photo,  a Mogami class Japanese cruiser is the flaming target of carrier-based U.S. naval aircraft in the historic battle of Midway which raged for three days in June 1942. On Monday,  June 4,  2012,  the Navy marks the 70th anniversary of a battle that turned the tide of World War II. (AP Photo,  file)
In this June 1942 file photo, a Mogami class Japanese cruiser is the flaming target of carrier-based U.S. naval aircraft in the historic battle of Midway which raged for three days in June 1942. On Monday, June 4, 2012, the Navy marks the 70th anniversary of a battle that turned the tide of World War II. (AP Photo, file)

Imagine cu epava crucişătorului japonez din clasa Mogami

5.Operaţiunea Praying Mantis(Golful Persic, 18 aprilie 1988)

Operaţiunea Praying Mantis a fost o ripostă militară a forţelor navale SUA la minarea de către iranieni a Golfului Persic, în timpul războiului dintre Irak şi Iran(1980-1988). Incidentul cu avarierea fregatei Samuel B. Roberts de către o mină iraniană este factorul declanşator al ripostei navale americane. Bătălia a fost cel mai mare angajament naval american după Cel de al Doilea Război Mondial. Pentru prima dată în istoria navală americană,   SUA foloseşte rachete anti-navă.

http://www.navybook.com/wp-content/uploads/2013/02/DN-SN-89-03122.jpg
http://www.navybook.com/wp-content/uploads/2013/02/DN-SN-89-03122.jpg

Imagine cu fregata iraniană  IS Sahand (F-74) în flăcări

Surse:

Craig L. Symonds, Decision at Sea:Five Naval Battles that Shaped American History, Ed. Oxford University Press, New York, 2005.