Cea mai tristă zi de 14 februarie  De ce nota Roosevelt în jurnal "Lumina a dispărut din viaţa mea" jpeg

Cea mai tristă zi de 14 februarie. De ce nota Roosevelt în jurnal "Lumina a dispărut din viaţa mea"

📁 Preşedinţi americani
Autor: Redacția

14 februarie este ziuaîn care lumea sărbătoreşte dragostea. Pentru Theodore Roosevelt a fost însă o zi de doliu. La numai câteva ore distanţă, a avut parte de moartea fiinţelor cele mai dragi. Pe cât de tragic este evenimentul, pe atât de sfâşietoare este însemnarea din jurnalul său.

Pe 14 februarie 1884, viitorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii se afla în Albany, când a primit o telegramă care îi cerea întoarcerea imediată acasă. Soţia sa, Alice, în vârstă de 22 de ani, abia născuse o fetiţă. Problema era legată însă de starea de sănătate a mamei lui care se îmbolnăvise de tifos. Febra o chinuia pe femeia în vârstă de 50 de ani, iar doctorii nu mai sperau că îşi poate reveni. Când a ajuns acasă l-a întâmpinat fratele său, Elliott, care i-a spus îndurerat că „parca asupra casei s-a abătut un blestem”.

reoose jpg jpeg

Mama sa, Mittie îşi trăia ultimele clipe. Iar soţia sa făcuse o complicaţie:o insuficienţă renală, mascată de sarcină, acum îi făcea probleme. La 10 ore distanţă soţia şi mama lui Theodore Roosevelt aveau să moară în aceeaşi casă. Îndurerat, el a marcat în jurnalul său ziua cu un X, menţionând „lumina a dispărut din viaţa mea”.

După moartea soţiei sale, Roosevelt nu a mai vorbit niciodată despre ea, şi nici nu a permis nimănui să îi pronunţe numele în prezenţa sa. Nici fiicei lor, Alice Longworth Roosevelt nu i-a vorbit niciodata de mama ei. El i-a mărturisit unui prieten că durerea trebuie ascunsă cât mai adânc, pentru că altfel te-ar distruge.