Ce sfaturi primeau femeile britanice   virgine, soţii şi văduve   în 1740 jpeg

Ce sfaturi primeau femeile britanice - virgine, soţii şi văduve - în 1740

📁 Carte
Autor: Noémi Varga

"Companionul doamnelor sau un ghid infailibil către sexul cinstit", acesta este titlul unei cărţi apărute într-o colecţie privată, ce va fi scoasă la licitaţie săptămânile următoare. Cartea oferă noi perspective asupra vieţii femeilor din 1740.

Volumul este printre primele cărţi de auto-ajutor scrise pentru a le sfătui pe femei cum să reziste tentaţiilor vieţii. Lucrarea va fi scoasă la licitaţie pe 22 septembrie şi se aşteaptă să fie cumpărat cu până la 2.000 de lire, deşi la vremea apariţiei sale costa aproximativ 3 şilingi.

Cartea al cărui autor este necunoscut se dorea a fi o lectură esenţială pentru "virgine, soţii şi văduve". Cele care nu se încadrează în cele trei categorii erau aspru criticate:"O fată bătrână este acum considerată un blestem", notează lucrarea.

"Datoria virginelor"

Totodată, "cea care ascultă vorbe necinstite îşi violează urechile", era una dintre recomandările date femeilor de la 1740 care trebuiau să-şi păstreze onoarea nepătată, scrie The Telegraph.

Volumul conţine şi un capitol intitulat "Datoria virginelor", din care tinerele fete aflau că "orice curiozitate indecentă sau gând impur este o deflorare a minţii", iar atunci dacă aflau în compania bărbaţilor, acestea nu trebuiau să-i privească în ochi.

"Comportamentul unei soţii faţă de un beţiv"

Pe de altă parte, datoria femeilor măritate faţă de soţii lor era "în primul rând faţă de persoana lui, apoi faţă de reputaţia lui, şi în al treilea rând faţă de averea lui".

Lucrarea tratează şi problema alcoolismului, dar dintr-o perspectivă de peste 270 de ani vechime. În capitolul "Comportamentul unei soţii faţă de un beţiv", femeile căsătorite erau învăţate că "trebuie să zâmbească şi să suporte".

Văduvele erau sfătuite să îşi petreacă restul vieţii rămânând credincioase "corpului, memoriei şi copiilor soţului mort".