Autor 680 vizualizări


 

Corina Cernat
Simona-Cristina Raşca 
Barabaş Robert
DarabanDorin 
Olteanu Raluca-Ioana

Câștigă cu Historia și Editura Literao carte aparte:Podul spionilor. O poveste adevărată a războiului rece-GILES WHITTELLîn cadrul concursului "O ZI DIN ISTORIE!"

 
 

Răspunde corect la întrebarea “Câţi ani se împlinesc anul acesta de la sfârşitul Războiului Rece?”, apoi abonează-te la newsletterul historia.ro, şi eşti înscris automat în tragerea la sorţi pentru cȃştigarea cărţii Podul spionilor. O poveste adevărată a războiului rece-GILES WHITTELL

Trimite răspunsul pe adresa de e-mail [email protected] împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorii, cinci la număr, vor fi publicati pe site-ul Historia.ro în data de 20 Decembrie.

ATENTIE! Abonarea la newsletter in momentul tragerii la sorti este obligatorie! Daca nu sunteti abonati la newsletter in momentul tragerii la sorti, premiul se invalideaza si este extras un alt câştigător.Cei care sunt abonati mai vechi la newsletter participa automat la concursul nostru. Singurul lucru pe care trebuie sa il mai faca este sa trimita răspunsul pe email la intrebarea pusă de noi.

Click aici pentru regulamentul concursului

 
 
 
 
Descriere:
La 10 februarie 1962, pe Podul Glienicke și la Punctul de Control Charlie din Berlin a avut loc primul și cel mai celebru schimb de prizonieri dintre Est și Vest de după al Doilea Război Mondial. Cine erau personajele implicate și cum s-a ajuns la această soluție de compromis între marile puteri? Cât de mult a influențat schimbul evoluția Războiului Rece?
Podul spionilor este povestea reală a trei personaje extraordinare:William Fisher, alias Rudolf Abel, agent KGB de origine britanică arestat de FBI în New York şi condamnat la închisoare;Gary Powers, pilotul american de avion U-2, capturat în timpul unei misiuni de spionaj în Rusia;Frederic Pryor, un tânăr doctorand american în Berlin, considerat, din greşeală, spion și arestat de Stasi, poliţia secretă est-germană.
Giles Whittell, corespondent la Washington al cotidianului The Times, pasionat de aviaţie şi de istorie, descrie cu lux de amănunte traseul fiecăruia dintre ei până la celebrul schimb de pe Podul Glienicke. Bazat pe informaţii din documente declasificate și pe interviuri conduse personal de autor în Statele Unite, Europa şi Rusia, volumul surprinde o perioadă în care soarta lumii depindea într-adevăr de mesaje codate şi de piloţi tineri în costume presurizate.
Schimbul de prizonieri din friguroasa zi de februarie 1962 a constituit un prim moment de relaxare între marile puteri şi un pas important în sensul evitării unui război nuclear.
Cursul istoriei e, uneori, hotărât de mici detalii.