Case istorice şi conace româneşti unde ne putem relaxa ca boierii de odinioară: unde mergem şi cât ne costă să stăm în locuri de legendă jpeg

Case istorice şi conace româneşti unde ne putem relaxa ca boierii de odinioară: unde mergem şi cât ne costă să stăm în locuri de legendă

📁 Patrimoniu
Autor: Adevărul

Agroturismul românesc înseamnă şi case istorice sau conace boiereşti, cu o tradiţie aparte şi cu un design special. Cu o poveste interesantă şi preţuri pe măsură, acest gen de locaţii este foarte apreciat în străinătate, iar la noi încep să apară tot mai mulţi turişti atraşi de farmecul vechilor case româneşti introduse în circuitul turistic, dar şi de obiceiurile locului. Iată câteva dintre locaţiile de basm unde puteţi face o călătorie în timp.

Deşi cu o tradiţie nu foarte îndelungată în România, respectiv începând cu anii ‘70-’80, turismul rural a luat amploare în rândul oamenilor care vor să îşi petreacă vacanţa sau weekend-ul în destinaţii autohtone liniştite, în care pot redescoperi arta populară, folclorul şi tradiţiile strămoşeşti, peisajele variate şi pitoreşti şi chiar identitatea naţională.                 

Deşi România este o ţară agricolă, unde spaţiul rural s-a aflat întotdeauna la el acasă, turismul rural s-a derulat în ţara noastră până în a doua jumătate a secolului al XX-lea doar în mod spontan, potrivit datelor statistice.  Odată cu începutul anilor ’70 însă, când omenii începuseră deja de un deceniu să fie tot mai preocupaţi de ţinta vacanţelor lor, turismul devenind una dintre cele mai importante activităţi economice din lume, lucrurile s-au schimbat. În respectiva perioadă, în ţara noastră, au fost declarate, experimental, sate de interes turistic – denumite “sate turistice”-, mai multe localităţi printre care Leteşti (Argeş), Fundata (Braşov), Sibiel (Sibiu), Tismana (Gorj), Sfântu Gheorghe (Tulcea) sau Bogdan Vodă (Maramureş). Ulterior, numărul acestora a crescut, iar formele de agroturism s-au răspândit chiar şi în sate, comune sau în zone mai puţin sau deloc cunoscute ori consacrate pentru aceste scopuri. 

Cel mai important aspect de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem o astfel de locaţie   

Beneficiile turiştilor care aleg să se cazeze într-un astfel de aşezământ sunt multiple. De la satisfacerea curiozităţii şi a dorinţei de petrecere a vacanţelor în alte condiţii de viaţă şi civilizaţie decât cele obişnuite, până la materializarea interesului pentru noi destinaţii, fragmentarea vacanţei în 3-4 minivacanţe (4-5 zile:mare, munte, staţiune localitate balneară, sat turistic tradiţional) sau satisfacerea dorinţei de culturalizare.

Potrivit lui Rǎzvan Pascu, Consultant în Marketing Turistic în cadrul Travel Communication România şi al Asociaţiei Travel Focus, factorii pe care trebuie să îi avem în vedere atunci cand decidem să petrecem o vacanţă sau un weekend într-o locaţie de tipul conacelor sau a caselor istorice, sunt:tipul de casă istorică sau de conac boieresc în care vrem să ne facem vacanţa şi cât de mult ţinem la experienţă versus confort. 

“Conacele şi casele istorice reprezintă un tip de cazare mai specială. Cele mai multe astfel de locuri au fost renovate la cele mai înalte standarde de confort, dar trebuie să ţinem cont de faptul că sunt totuşi monumente istorice şi în recondiţionarea lor s-a ţinut cont de o serie de constrângeri care să asigure păstrarea imobilelor cât mai aproape de starea lor originală. Cazarea în case istorice şi conace boiereşti se adresează mai degrabă turiştilor atraşi de istoria locurilor, care îşi doresc o experienţă deosebită şi nu neapărat camere de 20-30 mp, mâncare all inclusive şi spa de ultimă generaţie. Este perfectă pentru cei care caută autenticul, tradiţionalul, care apreciază elementele de design şi de arhitectură şi mai puţin uniformitatea marilor lanţuri hoteliere”, precizează Pascu.

Acesta spune că a stat în conace săseşti din Transilvania în care nu avea semnal TV sau WiFi, în care nu avea apă caldă şi, în egală măsură a stat în conace în care s-au investit sute de mii sau milioane de euro pentru recondiţionare şi pentru a rivaliza la nivel de facilităţi cu toate marile hoteluri, atat în România, cât şi în străinătate, dar că există o regulă de care trebuie să ţinem cont pentru a avea parte de o experienţă de neuitat. 

Citeste mai mult: adevarul.ro/life-style/travel/case-istorice-conace-romanesti-putem-relaxa-boierii-odinioara-mergem-costa-stam-locuri-legenda-1_56ca02175ab6550cb80dc8e9/index.html