Casa Muzicii din Viena,  locul unde marile compoziții își dau întâlnire cu tehnologia jpeg

Casa Muzicii din Viena, locul unde marile compoziții își dau întâlnire cu tehnologia

📁 Călătorii în istorie
Autor: Geta Roman

Indiferent dacă vă pasionează sau nu muzica, o vizită la Haus der Musik din Viena este o experiență care își merită banii. Cum sunt de vizitat 5.000 de metri pătrați și în multe locuri trebuie să zăboviți ceva timp, rezervați-vă cel puțin două ore pentru a parcurge pe îndelete sălile.

Casa Muzicii este situată în zona centrală a Vienei, pe o străduță pietronală aflată la mică distanță de Operă, Seilerstätte. Aproape toate sălile sunt conectate cu diverse tipuri de tehnologie, ceea ce le face extrem de interesante în egală măsură pentru adulți și pentru copii. Vizita este însă mai degrabă recomandată publicului larg decât experților în domeniu, care s-ar putea să găsească muzeul dezamăgitor, mai ales dacă se așteaptă să vadă multe obiecte originale, care au aparținut unor compozitori care au trăit în Viena.

imagine cu exteriorul muzeului care se intinde pe 5000 de m2 jpg jpeg

Palatul care găzduieşte Haus der Musik – şi feliile sale de istorie

Să ne oprim câteva clipe asupra clădirii care găzduieşte muzeul şi care, pe parcursul timpului, a avut mai multe destinaţii;le inventariază, cu detalii felurite, Helmut Lenhardt, specialistul în Marketing si PR al instituţiei. În secolul al XVI-lea, aici a fost turnătorie imperială, după care magazin de amanet, care s-a mutat după mulți ani pe Dorotheergasse, unde a devenit o instituție celebră în Viena și în lume – „Dorotheum”.

La începutul secolului al XIX-lea, unul dintre cei mai populari Habsburgi, arhiducele Karl de Austria, a achiziționat clădirea, făcând din ea palat și, din 1805, a transformat-o în reședință. Soția lui, prințesa Henriette von Nassau-Weilburg, este asociată cu o legendă:pentru că îi lipsea un obicei din țara ei natală, Prusia, prințesa Henriette a adus primul brad de Crăciun din Viena în 1816. 

În aceeași clădire a locuit, din 1842, și fondatorul și primul dirijor al Filarmonicii din Viena, Otto Nicolai. Compozitorul, ale cărui lucrări sunt populare și astăzi, în special opera comică „Nevestele vesele din Windsor”, a fost un mare admirator al lui Mozart și Beethoven. În anul 1841, el a devenit dirijor principal la Opera din Viena. La sugestia unor figuri importante ale scenei muzicale vieneze, a dirijat un Mare Concert în data de 28 martie 1842, cu întreaga orchestră a Operei. A fost începutul concertelor filarmonice, care au devenit rapid o instituție în sine. În consecință, Nicolai este privit drept fondatorul Filarmonicii din Viena și, de aceea, nu este nicio coincidență că întreaga sa arhivă este găzduită la primul etaj al Muzeului Muzicii. În Sala Oglinzilor sunt expuse documente referitoare la omagierile sau baghetele dirijorilor renumiţi, iar în Sala Nicolai se găseşte actul constitutiv al Filarmonicii din Viena. Tot aici veţi găsi și programul primului concert al Filarmonicii, cel din 1842, prima fotografie a orchestrei, din 1864, şi fotografiile lui Otto Nicolai, Georg şi Joseph Hellmesberger şi ale altor persoane importante care au contribuit la fondarea orchestrei. 

După perioada în care îl găzduieşte pe Otto Nicolai, palatul are o istorie pestriță – sunt construite în el apartamente si birouri, ca și un cămin pentru studenți și un mic teatru. Astăzi, în clădire se află şi arhivele muzicale austriece – o colecție neprețuită de sunete și voci din Imperiul Habsburgic și Academia de Muzică – iar Universitatea de Muzică și Arte Aplicate îşi are şi ea conducerea aici. 

Palatul a fost complet renovat în anul 2000. Are un centru modern de întâlniri, grădină interioară și este şi locul unde se organizează multe evenimente care încearcă să aducă copiii și tinerii aproape de muzică. În 2005, clădirea a fost achiziționată de Wien Holding, care vrea să continue tradiția locului. 

Casa Muzicii: un muzeu pentru oameni mari şi oameni mici
Casa Muzicii: un muzeu pentru oameni mari şi oameni mici

Casa Muzicii:un muzeu pentru oameni mari şi oameni mici

Cum să-ţi faci singur muzica

Unul dintre proiectele noi ale muzeului este reprezentat de Scările Muzicale. Scările de la intrarea în muzeu au fost transformate într-un pian interactiv:fiecare treaptă este o clapă de pian, urci una, mai cânți o notă. Cu acest tip de inovaţii, muzeul încearcă să atragă noile generații de copii și adolescenți, să le crească entuziasmul și deschiderea către muzică. Însă, indiferent de vârstă, veți fi foarte probabil tentați să încercați minute în şir Scările Muzicale. 

Alte puncte de atracție ale muzeului sunt Sonosfera, unde sunt redate experimente cu diferite tipuri de sunete și instrumente muzicale uriașe, Valsul cu zaruri, unde, dintr-un joc interactiv de aruncat zarurile, rezultă o compoziție proprie a fiecărui vizitator care încearcă experiența, sau Namadeus, un program interactiv de calculator, care a fost creat după jocul muzical al lui Mozart KV 516f şi care poate transforma numele fiecărui vizitator într-o interpretare originală Mozart. 

Alte părți interesante ale muzeului sunt Virtostage, unde, prin mișcările corpului, sunt influenţate scena şi muzica şi rezultă o operă multimedia individuală, dar și sala unde se redă concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Spectacolele au loc zilnic între 10:00 și 21:00, la fiecare oră.

Orchestra virtuală, una dintre piesele de rezistenţă ale Haus der Musik

dirijor virtual in actiune jpg jpeg

De la inaugurarea din anul 2000, peste 2, 7 milioane de persoane au trecut pragul Haus der Musik. Eu am vizitat-o fără o planificare prealabilă, în luna noiembrie a anului trecut, împreună cu o ziaristă din Lituania. Părțile interactive – Scările Muzicale, orchestra virtuală pe care o poți dirija după chef şi inspirație, zarurile pe care le arunci la întâmplare și îți construiești propria partitură muzicală, sunetele pe care le auzi dacă pui urechea în niște pâlnii speciale – sunt toate experiențe care mi-au rămas în minte și pe care le-aș fi încercat la nesfârșit dacă nu ar fi fost și alte persoane care doreau acelaşi lucru, aşezate ad-hoc într-o coadă. Mi-am propus să revin însă în muzeu la prima vizită în Viena împreună cu cei doi copii, care, sunt convinsă, vor aprecia atât interactivitatea Haus der Musik, cât și magazinul de suveniruri de la ultimul etaj, care oferă jucării muzicale dintre cele mai variate. 

Cunoscătorii fenomenului muzical (vienez, mai cu seamă) găsesc şi mici hibe muzeului. Într-o recenzie făcută online, David Snethen, muzician, spune l-ar fi vrut mai degrabă în stilul unui muzeu tradiţional, cu obiecte aparţinând artiştilor vienezi:„Primul etaj are o expoziție despre Filarmonica din Viena. Din punctul meu de vedere este cea mai bună parte a muzeului. Aveau, de asemenea, o cameră cu scaune unde era redat un concert cu sunet 3D. Aș fi stat la tot concertul dacă aș fi avut timp. A fost uimitor. Per total, muzeul este în regulă, însă nu extrem de interesant, din cauza faptului că nu are în colecție obiecte care să fi aparținut compozitorilor”. Alţi vizitatori cred, dimpotrivă, că „toate zonele interactive fac muzeul să merite să fie vizitat, chiar și de copii de 6-7 ani”.

Ca să înțelegeți mai exact la ce să vă așteptați când vizitați muzeul, puteți descărca de pe site-ul acestuia – www.hdm.at – aplicații care vă ajută să vă faceți o idee mai bună despre cum este, de fapt, organizată Haus der Musik. Aplicaţia oficială conține filmuleţe despre mari compozitori, mostre de sunete ale muzicii lor, informații despre Sonosferă, date istorice despre Filarmonica din Viena etc.

Cât despre preţurile biletelor, un bilet pentru un adult este 13 euro, studenții, pensionarii și persoanele cu handicap achită 9 euro, iar copiii sub 12 ani, 6 euro. Pentru cei sub trei ani intrarea este gratuită. După ora 20.00 (ultima intrare la 21.30), costul biletului scade la 6, 5 euro. Muzeul este deschis între 10.00 și 22.00, în fiecare zi.