Carol al II lea, ajutat să fugă în Portugalia de către Jan Kowalewski, asul spionajului polonez jpeg

Carol al II-lea, ajutat să fugă în Portugalia de către Jan Kowalewski, asul spionajului polonez

📁 Monarhia în România
Autor: Andrzej Dubicki

Pe lângă implicarea în plecarea potențială a României din tabăra „Axei”, în perioada portugheză de activitate a lui Kowalewski, ar trebui menționat încă un fir românesc important, ce ar putea cu ușurință reprezenta subiectul unui film senzațional, și anume ajutorul pe care, împreună cu maiorul Zdzisław Żórawski, l-a dat fostului rege Carol al II-lea în evadarea sa din Spania în Portugalia în martie 1941.

Carol al II-lea se afla în Spania după abdicarea sa din septembrie 1940. A fost internat într-un hotel din Sevilla, împreună cu Elena Lupescu și cu Ernest Urdăreanu, mareșalul Curții, un apropiat al său. Spaniolii nu-i permiteau fostului rege să-și continue călătoria spre Occident sub influența germanilor, care se temeau de crearea unui guvern românesc în exil, condus de Carol al II-lea.

În ianuarie 1941, Urdăreanu i-a păcălit pe spanioli și a reușit să ajungă la Lisabona, de unde a încercat să organizeze eliberarea regelui de sub „protecția” spaniolă. În situația în care nu a putut să-i convingă pe reprezentanții aliaților să-l ajute oficial, l-a contactat pe Jan Kowalewski, cu care se știa de pe vremea când acesta era atașat militar la București. Împreună cu maiorul Zdzisław Żurawski, Kowalewski a reușit să organizeze evadarea monarhului din Sevilla în Portugalia. Acțiunea a constat în obișnuirea treptată a agenților spanioli cu plimbările cu mașina ale regelui și ale apropiaților săi, dar și cu încercările acestora de a scăpa de sub supraveghere. În ziua acțiunii, Carol și Elena Lupescu s-au urcat într-o mașină organizată de ofițeri polonezi și au trecut granița cu pașapoarte poloneze. Despre participarea lui Kowalewski la această acțiune știm doar din informațiile maiorului Żurawski, deoarece Kowalewski a decis să nu o menționeze în memoriile sale publicate mai târziu.

Acest text este un fragment din articolul „Jan Kowalewski, asul spionajului polonez și legăturile sale cu România” apărut în numărul 230 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021, dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum