Captain America:  povestea  super soldatului  american din Al Doilea Război Mondial jpeg

Captain America: povestea super soldatului american din Al Doilea Război Mondial

În anul 1940, când Europa era asuprită de Germania Nazistă, în America avea să-şi facă apariţia un nou supererou care să le redea americanilor speranţa, încrederea în propriile forţe şi patriotismul.Nu era un supererou universal care să zboare sau care  să tragă cu lasere .  Americanii aveau nevoie de un simbol care să-i reprezinte şi să-i inspire,  un simplu om ce avea să devină un super soldat care să lupte pentru a apăra lumea liberă de forţele totalitare.

În 1940, Joe Simon şi Jack Kirby au fost cei care l-au creat pe personajul Căpitanului America, care era un simplu american de rând şi se numea Steve Rogers. Steve era născut în anul 1920, în Manhattan, New York City, fiind  fiul unor   imigranţi săraci  din Irlanda. Până la vârsta adolescenţei, Steve şi-a pierdut ambii părinţi şi s-a specializat în artă. În 1940, Rogers a încercat să între în armata americană ca să lupte ca voluntar în Europa. Dar a fost refuzat datorită fizicului său prea slab. Generalul de armată, Chester Phillips, l-a remarcat pentru curajul său şi l-a băgat ca subiect în proiectul „Rebirth” pentru ca Rogers să devină un super-soldat. În urma expunerii la razele Vita-Ray, acesta a căpătat un corp perfect, cu mai multă forţă, putere, viteză, reflexe, durabilitate, regenerare, agilitate şi inteligenţă. Se spune că putea să care obiecte grele  până la 500 de kg şi putea alerga 1, 6 km în doar 73 de secunde. Era antrenat să practice lupte de arte marţiale ca judo sau kickboxing. S-a împrietenit cu un recrut pe nume Bucky Barnes în tabăra de instruire. Devenise o maşină perfectă de luptă şi a devenit luptător patriotic ce a participat în lupta împotriva lui „Red Skull”, un agent de spionaj nazist.

În urma activităţii sale,  fiind   îmbrăcat  într-un costum roșu, alb și albastru, Steve Rogers a primit  porecla  de „Captain America”. Însuşi preşedintele Franklin D. Roosevelt i-a dăruit un scut din oţel şi vibranium,     impenetrabil şi indestructibil care să-l protejeze pe erou în acţiuni. Avea puterea de a-l arunca ca pe un boomerang. De-a lungul celui de-al doilea război mondial, Captain America şi Bucky au luptat împotriva naziştilor în primul batalion din regimentul de infanterie 26 „Blue Spaders”. Cu câteva luni înainte de atacul de la Pearl Harbour, Captain America avea să-şi facă apariţia în benzile desenate în martie 1941.

clipboard01 11 jpg jpeg

Sursa:mvstamps.com

Timp de un an, inamicul principal cu care se înfruntă Captain America era liderul Germaniei Naziste, Adolf Hitler, ajutat de savantul malefic Arnim Zola şi Red Skull. Revista a fost vândută într-un milion de exemplare. După Atacul de la Pearl Harbour, numărul inamicilor ai lui Captain America a  crescut, fiind incluşi şi militarii japonezi. Stan Lee avea să contribuie la personajul eroului din numărul 3 al seriei-Captain America Foils the Traitor’s Revenge”, în care Captain America îşi folosea scutul pentru prima dată ca pe un boomerang. În aprilie 1945, cu puţin timp înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial în Europa, Captain America şi Bucky au încercat să-l oprească pe Baronul Zemo care testa un avion dronă experimental . Bucky ar fi fost ucis de explozie, iar Rogers a fost aruncat în apele îngheţate din Atlanticul de Nord.

Captain America avea să-şi facă apariţia în continuare în benzile desenate. Acum că Germania nazistă a fost înfrântă, un nou inamic al Statelor Unite ale Americii ameninţa libertatea lumii-comunismul.Readucerea la viaţă a supereroului a fost necesară în anii 50’. Trupul său îngheţat a fost descoperit în apele îngheţate ale Atlanticului de Nord, bine conservat într-un gheţar. Datorită abilităţilor sale de a rezistă temperaturilor extreme, Captain America şi-a revenit, gata să înfrunte noi inamici. Se învinovăţea deseori pentru că nu a putut preveni moartea camaradului său, Bucky. Şi-a găsit un alt partener, pe Rick Jones. Ulterior, Rogers s-a împrietenit cu un veteran de război, Nick Fury, cel care a fondat agenţia de securitate S.H.I.E.L.D. Captain America s-a îndrăgostit de agentul Sharon Carter şi s-a întâlnit şi l-a antrenat pe Sam Wilson, care avea să devină „Falcon”-primul supererou afro-american din benzile desenate.

Seria a tratat subiecte ale războiului rece. În urma Scandalului Watergate, Captain America a început să se îndoiască de rolul său în apărarea Americii, devenind „Nomad”, un om fără ţară. Şi-a reasumat însă rolul şi identitatea americană, dar nu pentru a apăra guvernul american, ci populaţia. A ajuns să se înfrunte cu corupţia din armata şi guvernul american, aflând că mulţi nazişti s-au infiltrat, punând bazele unei noi organizaţii malefice, HYDRA, care declanşa războaie ca cel din Vietnam pentru a spori teama şi panica populaţiei şi a justifica instaurarea noii ordini mondiale fasciste .

În 1980, autorii Roger Stern şi artistul John Byme au propus ca Captain America să candideze pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii în ediţia nr. 250 din iunie 1980. Dar corpul lui Captain America se deteriora căci virusul implementat în corpul său suferea mutaţii severe, şi pentru un timp a fost nevoit să utilizeze un exoschelet. Doar cu o transfuzie de sânge din Red Skull, Captain America s-a vindecat şi s-a întors la activitatea sa de „Avenger”.

După atentatele de la 11 septembrie, Captain America şi-a dezvăluit adevărată sa identitate lumii în volumul 4 din seria Captain America. Ca angajat al S.H.I.E.L.D., acesta descoperă că Bucky era viu şi că a fost salvat şi  instruit de sovietici, fiind recunoscut ca „The Winter Soldier”.

În 2006-2007 a fost lansată seria „Civil War” dintre Captain America şi Iron Man.  O lege   îi obliga pe supereroi  să   fie înregistrati  deautoritățile federale americane. Dacă Tony Stark(Iron Man) susținea legea, Căpitanul America credea că aceasta limitează libertățile individuale.Înurma războiului civil dintre supereroi, Captain Americaşi-a orchestrat moartea  . În august 2009, Captain America este readus pe scenă. A fost numit de preşedinte ca „america’s top cop”şi cap al securităţii naţionale.

În 2014, Captain America s-a pensionat (având  vârsta de 90 de ani), însă producătorii anunţă o nouă serie de benzi desenate cu acesta.

Prima ecranizare a fost serialul din 1944. A  apărut  apoi în seria  de animaţie din 1966-„The Marvel Super Heroes”. În ultimii ani, povestea Căpitanului America a fost sintetizată în cele trei filme produse de Marvel:Captain America:The First Avenger, Captain America:The Winter Soldier şi Captain America:Civil War, cu Chris Evans în rolul principal.

Surse:

http://marvel.com/universe/Captain_America_(Steve_Rogers)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Captain_America_titles