Capodoperă de pe vremea Imperiului Austriac, uitată într un cimitir din Timişoara jpeg

Capodoperă de pe vremea Imperiului Austriac, uitată într-un cimitir din Timişoara

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Lavinia Bălulescu

O statuie realizată în anii 1850, de un arhitect celebru în întreaga Europă, a fost părăsită printre cruci, iar mutarea ei este deocamdată imposibilă. Însuşi împăratul Franz Joseph a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852.

Monumentul Victoria, cunoscut şi sub numele de Coloana Fidelităţii, reprezintă dovada de recunoştinţă a împăratului austriac Franz Joseph, faţă de trupele locale care au apărat Timişoara timp de 107 zile, în perioada 1848-1849, în faţa ameninţării maghiare. De altfel, însuşi împăratul Franz Joseph a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului, în anul 1852. Un an mai târziu, Coloana Fidelităţii a fost dezvelită oficial în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii.

Puţini timişoreni ştiu că monumentul a fost realizat de faimosul architect Josef Kranner, cel care, printre altele, a restaurant şi extins Sfîntul Vitous din PalatulHradčany din Praga. De asemenea, statuile Coloanei Fidelităţii au fost realizate de sculptorul Josef Max, „responsabil" şi pentru una din statuile care împodobesc celebrul pod Carol din Praga.

De-a lungul timpului, o parte din basoreliefurile monumentului au fost îndepărtate, statuia centrală a fost distrusă şi se află în Muzeul Banatului, fără cap, iar în anul 1936 resturile coloanei au fost mutate din Piaţa Libertăţii în Cimitirul Eroilor, din Calea Lipovei, unde se găsesc şi astăzi.

Asociaţia „Ariergarda", din Timişoara, face eforturi pentru mutarea valorosului monument în centrul oraşului, într-o zonă care i-ar conferi vizibiliate şi unde ar putea fi admirată de turişti, sau chiar de timişorenii care habar nu au despre existenţa ei. „S-au făcut dezbateri mai demult, cu Facultatea de arhitectură, cu Primăria, toţi au fost de acord să aducem statuia în centru, proiectul e deja făcut. Dar între timp au venit alegerile, s-au schimbat oamenii din Primărie şi acum nu-i mai interesează", a explicat scriitorul şi profesorul Daniel Vighi, preşedinte al Asociaţiei Culturale „Ariergarda".

O mutare complicată

Din punctul de vedere al Primăriei Timişoara, situaţia monumentului este una complicată şi o decizie a mutării este dificil de luat. „Pentru mutare trebuie, în primul rând, să se pronunţe comunitatea locală, deoarece monumentul iniţial demoniza trupele maghiare ale lui Kossuth. Trebuie decis dacă restaurarea se face cum a fost iniţial, ceea ce ar suscita probabil proteste ale comunităţii maghiare, sau dacă se restaurează fără basoreliefurile iniţiale. Oricum, nu poţi muta un monument fără acceptul Ministerului Culturii şi al Comisiei de specialitate a Consiliului Local. De asemenea, trebuie alocate fondurile necesare restaurării şi mutării, după ce se identifică şi o locaţie care trebuie amenajată", a explicat Lăcrămioara Condea, consilier superior în cadrul Direcţiei Comunicare din Primăria Timişoara. În bugetul local pe acest an nu au fost alocate sumele necesare mutării monumentului.

Declarată monument istoric

Coloana Fidelităţii se află pe lista monumentelor istorice, conform unui ordin emis în 2010 de Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Statuia centrală a monumentului a fost devastată în 1918, iar în prezent se află la Muzeul Banatului, fără cap.

Sursa:www.adevarul.ro