CAP ul din comuna ialomiţeană Gh Doja era preferat de Ceauşescu jpeg

CAP-ul din comuna ialomiţeană Gh.Doja era preferat de Ceauşescu

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția

Renumită pentru producţiile sale importante, Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) Gheorghe Doja se număra printre favoritele cuplului dictatorial. Ceauşescu a bifat patru vizite de lucru în comuna ialomiţeană.

În două dintre cele patru vizite operate la Doja, „cel mai iubit fiu al poporului“ a fost însoţit şi de consoarta sa, Elena. Prima vizită la Doja (27 iunie 1965) a rămas în istorie pentru că a coincis şi cu prima vizită de lucru a lui Ceauşescu în calitatea de preşedinte al României. Producţiile realizate aici de preşedintele Ion Spătărelu, împreună cu membrii cooperatori, îl mulţumeau pe dictator, însă îndotdeauna, în opinia lui, era loc de „mai bine“.

„A venit de mai multe ori la Doja, odată chiar de Ziua Recoltei, când a fost însoţit şi de Elena, însă întotdeauna făcea planuri pentru o recoltă mai mare“, spune Elena Spătărelu, soţia fostului preşedinte de CAP, Ion Spătărelu.

La vizita din 7 octombrie 1973, sătenii au construit o fântână în cinstea „conducătorului iubit“, fântână care dăinuie şi astăzi pe drumul către fostul CAP.

La cea de-a patra vizită şi ultima în Doja, a aterizat cu elicopterul în mijlocul câmpului şi nu a stat decât câteva minute, localnicii nemaiapucând să-i facă niciun cadou.