Când americanii au luptat în Rusia  Povestea Expediției „Ursul Polar” jpeg

Când americanii au luptat în Rusia. Povestea Expediției „Ursul Polar”

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

Forțele armate americane și rusești – rivale de-atâta vreme – s-au întâlnit o singură dată într-o bătălie directă. Americanii și sovieticii s-au luptat în timpul războiului civil din Rusia ce-a urmat Primului Război Mondial, când americanii, alături de occidentali, au sărit în apărarea Albilor împotriva bolșevicilor. 

Rusia a părăsit teatrele de operațiuni ale Marelui Război după ce a semnat o pace separată cu Puterile Centrală. Se întâmpla la începutul lunii martie 1918, când guvernul bolșevic a semnat tratatul de pace de la Brest-Litovsk, un tratat cu termeni umilitori și extremi de duri față de Rusia. La scurt timp după aceea, Aliații occidentali – temându-se că prăbușirea Frontului de Est va afecta succesul operațiunilor din Vest contra Germaniei imperiale – au organizat o expediție menită să salveze armata imperială rusă și să înăbușe revoluția bolșevică. Cu acest scop, mai multe contingente Aliate au fost trimise în Rusia.

Un regiment britanic a debarcat la Arhanghelsk, în nordul extrem al Rusiei, pe 2 august 1918. Englezii au ocupat orașul și l-au transformat în baza pentru viitoarele lor operațiuni. O lună mai târziu, un contingent de soldați american a fost trimis să lupte în Siberia alături de englezi.

În Rusia au luptat și soldați francezi, belgieni, români, greci, polonezi, canadieni, italieni, japonezi, cehoslovaci, iugoslavi și australieni. O parte dintre aceștia se aflau deja pe frontul rusesc înainte de încheierea păcii din martie 1918, iar alții au fost trimiși să sprijine eforturile armatei imperiale împotriva noii Armate Roșii, forța militară a bolșevicilor. Aliații occidentali au fost deci de acord să sprijine în mod deschis mișcarea Albilor cu speranța de a-i înfrânge pe bolșevici, a căror revoluție amenința să se răspândeasca în întreaga Europa. 

Cea mai numeroasă dintre diviziile străine care a luptat în Rusia încă de la începutul Marelui Război a fost Legiunea Cehoslovacă, alcătuită din soldați cehi și slovaci ce refuzaseră să se înroleze în armata austro-ungară. Odată cu întețirea conflictului civil, unul dintre principalele țeluri ale expedițiilor Aliate a fost salvarea a circa 40.000 de membri ai Legiunii Cehoslovacie care, la izbucnirea războiului civil, preluaseră controlul asupra căii ferate transsiberiene. La început, între bolșevici și soldații cehoslovaci funcționase un pact de nonagresiune, însă după 1918, soldații străini s-au implicat activ în războiul dintre Albi și Roșii, luptând de partea celor dintâi. 

friends of sgt simon davis 339th co b jpg jpeg

Expediția Ursul Polar.Contingentul american staționat la Arhanghelsk pentru a-i ajuta pe englezi a primit porecla „Expediția Ursul Polar” – evident, asta datorită poziției sale, în apropierea Cercului Polar. Vremea arctică a contribuit și ea la poreclă, căci soldații se confruntau cu temperaturi extrem de scăzute. Scopul anglo-americanilor era de a-și croi drum spre soldații cehoslovaci pentru a-i scoate din încercuire. Un alt obiectiv avut în vedere – însă unul cu totul neplauzibil – era refacerea Frontului de Est cu ajutorul cehoslovacilor și al soldaților fideli Imperiului. 

Forțele anglo-americane s-au confruntat cu soldații Armatei Roșii pe două fronturi, unul de-a lungul fluviului Dvina și unul de-a lungul căii ferate Vologda. Timp de șase săptămâni, Aliații au reușit să câștige teren în fața inamicilor, însă fronturile erau prea lungi și s-au dovedit a fi greu de aprovizionat. În plus, terenul de luptă – vastele câmpii rusești – nu se potriveau cu războiul de tip tranșee din Europa. În aceste condiții, americanilor le-a fost greu să apere linia frontului și raidurile inamice au început să le pună în pericol rutele de aprovizionare. 

Apoi a venit iarna. Aliații au încercat să adopte o tactică defensivă, însă nu au reușit să mobilizeze populația locală împotriva bolșevilor. Între timp, aceștia au pornit ofensiva pe fluviul Dvina și au câștigat teren în fața Aliaților, care-au fost forțați să se retragă. 

La scurt timp după aceea, la mii de kilometri distanță, Germania capitula. Marele Război s-a încheiat, dar soldații străini care luptau de partea Albilor s-au trezit că sunt încă prinși în conflict  -și unul care nu mai era al lor. Soldații americani au început să ceară întoarcerea acasă și tensiunile din rândul lor au crescut când, din cauza vremii, portul Arhanghelsk a înghețat și le-a amânat plecarea. Americanii s-au văzut nevoiți să aștepte venirea primăverii. În cele din urmă, în mai 1919, 4000 de voluntari britanici au fost trimiși în ajutorul lor. Contingentul american a fost evacuat împreună cu restul soldaților Aliați staționați în nordul Rusiei, punând astfel capăt intervenției lor în Războiul civil.

Potrivit unui raport din octombrie 1919, în Rusia au murit circa 210 soldați americani – cel puțin 110 au murit în luptă, 30 au fost declarați dispăruți, iar 70 au murit din cauza bolilor (în 90% din cazuri, de gripă spaniolă). Dintre soldații Expediției Ursul Polar, 305 au fost răniți. Repatrierea rămășițelor soldaților americani morți în Rusia a fost un proces lung și istovitor din cauza relațiilor diplomatice complicate dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, mai ales în primii ani de după război.

675px polar bear monument historical marker jpg jpeg

Sursa: https://www.warhistoryonline.com/