Brăţările dacice, expuse la Roma jpeg

Brăţările dacice, expuse la Roma

Muzeul Naţional de Istorie a României va expune aproximativ 140 de piese, printre care se numără şi câteva brăţări dacice, la Muzeul Forurilor Imperiale de la Roma, au anunţat, vineri, într-o conferinţă, reprezentanţii instituţiei bucureştene.

Expoziţia "Gli ori antichi della Romania - Prima e dopo traiano" a fost pregătită timp de doi ani. La Roma, obiectele vor fi expuse de pe 16 decembrie până pe 3 aprilie, la Muzeul Forurilor Imperiale.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberlander-Târnoveanu, obiectele vor fi readuse în ţară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale, până pe 14 aprilie. Directorul MNIR a explicat că organizarea expoziţiei a necesitat foarte mulţi bani şi foarte multă pregătire în prealabil. Din lipsă de fonduri, numărul de obiecte a fost redus, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte asigurarea pieselor-realizată atât de statul italian, cât şi în urma unei negocieri comerciale-, directorul muzeului a spus că nu poate specifica suma exactă. Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Vasile Timiş, a spus că ministerul a participat cu o sumă de peste 64.000 de euro pentru organizarea expoziţiei.

Printre obiectele ce vor fi prezentate la Roma se numără o brăţară din Tezaurul de la Hinova, patru brăţări polispiralice din tezaurul de la Sarmizegetusa Regia, un coif traco-getic de la Poiana-Coţofeneşti şi un coif de paradă din tezaurul de la Peretu.

MNIR este coordonatorul echipei care a participat la realizarea acestei expoziţii şi care a fost formată din specialişti de la muzee din Cluj-Napoca, Deva, Piatra Neamţ şi Constanţa. Expoziţia este structurată într-o succesiune de teme generale vizând începuturile prelucrării metalelor preţioase în spaţiul carpato-danubiano-pontic, înainte şi după epoca lui Traian.